#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Kadın ve Kız Çocuklarını Güçlendirecek Projeler

Sosyal inovasyon platformu imece’nin “kadınlar ve kız çocuklarının güçlenmesi” meselesi için açtığı ikinci destek programı ön finalistleri belli oldu. Toplam 77 başvurunun içinden seçilen 10 takım, imece’nin mentorluğunda Nisan ayındaki jüri elemesine hazırlanacak. İstanbul’dan Diyarbakır’a, Muğla’dan Mardin’e kadar Türkiye’nin farklı illerinden 290 kişinin oluşturduğu 77 takım arasından sürdürülebilir bir iş modeline dönüştürmek üzere seçilen 10 projeden üçü, 120’şer bin liralık hibenin de sahibi olacak.

ATÖLYE ve Zorlu Holding’in kurucu ortaklığı ile S360’ın stratejik partnerliğinde hayata geçen “imece” platformu,
ikinci Destek Programı’nda seçilen projeleri açıkladı. Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma için belirlediği 17 Küresel Hedef’ten biri olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği başlığı altındaki “kadınlar ve kız çocuklarının güçlenmesine” yönelik olarak açılan proje başvuruları değerlendirildi. 11 Kasım-28 Aralık 2017 tarihleri arasında Türkiye’nin farklı bölgelerinden imece’ye başvuran 290 kişinin oluşturduğu 77 takım arasında yapılan değerlendirme sonucunda 10 proje, eğitim ve mentorluk desteği alacak ve Nisan 2018’de jüri değerlendirmesine katılacak. Gençler Sosyal Meselelere Daha Duyarlı… Destek Programı’na en yoğun başvuru İstanbul’dan yapıldı. 45 takımın İstanbul’dan başvurduğu programa Ankara’dan sekiz; İzmir’den dört; Düzce, Diyarbakır, Kayseri, Mardin, Muğla ve Van’dan da birer başvuru alındı. %75’i kadın, %25’i erkek olan başvuru sahiplerinde en dikkat çeken özellik ise, yaş aralığı oldu. 290 başvuru sahibinin %45’i 1990-1999 yılları arasında doğan dijital çağ gençleriyken, %30’u 1982-1989 yılları arasında doğan Y Kuşağı temsilcilerinden oluştu. Destek Programı’na başvuranların sadece %13’ü 1974-1982 yılları arasında doğan X Kuşağı’ndanken, %12’si 1973 ve öncesi doğumlulardan oluştu. Bu veriler, genç kuşağın sosyal meselelere daha duyarlı olduğunu gösteriyor. Destek Programı’na başvuranlar, ağırlıklı olarak “kadınların ekonomik hayata katılımı” ile “kadınların bedensel, sosyal ve ruhsal anlamda iyi olması”na yönelik proje ve fikirler ürettiler. Başvurular arasında ki bir diğer öne çıkan konu ise, “kadınlara yönelik eğitim ve mentorluk” projeleri oldu.

Destek Programı’na Seçilen Projeler
Kadın Eli: İş kurma hayali olan kadınları mentorluk programı ile sosyal girişimcilik için hazırlama, farklı kurlardan oluşan bir eğitim ve uygulama sistemi.

Kızlar Sahada Akademi: Sporun birleştirici gücü ve takım ruhuyla her yaştan kadının sosyal olarak güçlenmesini sağlama.

Wo-Co Generic Platform: Kadınların kurumsal hayatlarında karşılaşabilecekleri zorlukları farklı modüllerle aşmak için kurulmuş bir platform.

BabyAcademy: 0-5 yaş grubu çocukların gelişim hızı ve ihtiyaçlarına göre bireyselleştirilmiş günlük gelişim desteği sunan anne destek mobil uygulaması.

Öğrenme Tasarımları: Toplumsal cinsiyet rolleri ve kavramlarını dönüştüren öğretici oyuncak kiti ve mobil uygulama.

Monolab Yaratıcı Teknolojiler-Ada Kızları: Maker hareketini, programlama ve elektronik eğitimlerini, kız çocuklarına yönelik bir şekilde kurgulama.

Kök Basmane: Gıda üretim tesisi ile İzmir Basmane’de yaşayan mülteciler de dahil olmak üzere bölgedeki kadınlara ilk olarak eğitim, ardından da istihdam sağlama.

Ladybirdlist: Kadın girişimcilerin ihtiyaç duydukları finansmana erişimlerini sağlamak için kadınlara yönelik fon
kaynakları ile girişimcileri buluşturma.

Empathically: Bilgisayara yüklenecek bir yazılımın tüm yazışmaları denetleyerek toksik iletişim dilini empatik dile
çevirmesini esas alan yapay zeka tabanlı bir uygulama.

reflect – Digital Good For Girls: Dezavantajlı kız çocuklarının eğitime entegrasyonun sağlanması için tekstil
ürünleri satışı üzerinden nakit transferi.

EkoIQ Editör