İklim

COP26 Ertelendi Ama Mücadele Ertelenemez

Birleşik Krallık, BM iklim organı ve üye devletler arasında yapılan online bir toplantı sonucu, COVID-19 salgını nedeniyle, 26. Taraflar Konferansı’nın (COP26), 1-12 Kasım 2021 tarihine ertelenmesine karar verildi. Glasgow’da gerçekleşecek COP26’nın ertelenmesinin açıklanmasından sonra 80’den fazla gelişmekte olan ülke temsilcisi, Birleşik Krallık hükümetinden iklim değişikliği konusundaki küresel çabaların artırılmasını beklediğini duyurdu.

İki önemli gelişmekte olan ülke bloku Küçük Ada Devletleri İttifakı ve Az Gelişmiş Ülkeler (Least Developed Countries) yetkilileri, Londra’ya yaptıkları çağrılarda hükümetlerin ekonomilerini yeniden başlatırken iklimi göz ardı etmediklerinin garanti edilmesini isterken, Butan Krallığı Az Gelişmiş Ülkeler Başkanı Sonam P. Wangdi ise, “COP’un ertelenmiş olması iklim eylemini de ertelememeli” dedi. 

Avrupa İklim Vakfı (European Climate Foundation) CEO’su Laurence Tubiana, “Birleşik Krallık hükümeti tarafından yeni tarihin belirlenmesi ve bir yol haritası çizilmesi iyi bir gelişme. Bu sene yapılması gereken pek çok iş var; en önemlisi de bize sağlanan ek süreyi iklim planlarının daha temiz ve sağlıklı bir küresel iyileşme sağlaması için kullanmamız. Bir diğer önemli konu da, ‘iklim diplomasisinden’ uzaklaşarak yeşil ve sürdürülebilir ekonomiye dayalı bir diplomasi inşa etmemiz. Çin hükümetinin kritik bir rolü bulunuyor. Beijing daha güvenli bir dünyaya olan bağlılığını 2020 yılının ilerleyen dönemlerinde AB ile beraber ortaklaşa bir iklim planı hazırlayarak kanıtlayabilir. Avrupa Komisyonu’nun yeşil iyileşme teklifi iyi bir başlangıç oldu” şeklinde konuştu.

Power Shift Africa direktörü Mohamed Adow da, Zirve’nin Kasım 2021’e ertelenmesinin doğru bir karar olduğunu düşünüyor. Ancak iklim değişikliğinin bu tarihi bekleyemeyeceği konusunda uyarıda bulunan Adow, “Sıcaklıklar artıyor ve biz eyleme geçmedikçe iklim krizi iyice kötüleşecek. Ülkeler kazandıkları ek süreyi ekonomik iyileştirme planlarının iklim duyarlı olmasını garantileyerek ve fosil yakıt şirketlerine verdikleri destekleri çekerek değerlendirebilir. Zengin ülkelerin ekonomilerini iklim hassasiyeti bulunan bölgelerden yararlanarak iyileştirmesi utanç verici olur” dedi.

Greenpeace International Genel Müdürü Jennifer Morgan ise, “Salgın nedeniyle toplantıyı ertelemek kesinlikle kaçınılmaz bir durum, ancak bu durum aynı zamanda en savunmasız insanların ve ülkelerin karşılayamayacağı bir lüks. Liderler sağlık kriziyle ve iklim acil durumuyla mücadelede yeşil ve adil bir iyileşme sağlama çabalarını ikiye katlamalı. Yalnızca bilim ışığında hareket eden ve küresel salgında savunmasız kalanlara duyarlı olan hükümetler iklim değişikliği ile mücadelede gerekli olan ortaklaşa küresel eyleme katkıda bulunabilir. COP26’da buluşana kadar, küresel salgınla sınanan hükümetlerin birlik içerisinde ve bilim rehberliğinde sağlam bir eylem planı oluşturmasını bekliyor ve fosil yakıt devrinin kapanmasını umuyoruz” yorumunda bulundu.

Bizi sosyal medyada takip etmek için tıklayın: LinkedIn | Instagram | Twitter | Facebook

About Post Author