İklim

Belçikalı Yeşiller, Parlementoya “Ecocide” Tasarısı Sundu

Belçikalı Ecolo-Groen partileri, Fransız cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un geçen ay çevre katliamını (ecocide) suç olarak kabul etmek üzerine yaptığı destek açıklamasının ardından, suçun Belçika’da ve uluslararası alanda kabul edilmesine dair çerçeve önergesi hazırlayıp sundu.

Yeşiller, Fransız hukuk uzmanı ve Stop Ecocide’ın ortağı Valérie Cabanes ile istişare halinde, federal parlamentonun Temsilciler Meclisi’ne, bölgelerle işbirliği içinde Belçika ceza kanununa çevre katliamı suçu getirmeyi öneren bir yasa tasarısı sundu.

Tasarı ayrıca, Vanuatu ve Maldivler’in Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsünün ekolojik suçu içerecek şekilde değiştirme girişimini destekleme sözü de veriyor. Ayrıca Belçika Krallığı adına Uluslararası Ceza Mahkemesinin Roma Statüsünde ekolojik suçu dahil etmek amacıyla değişiklik yapılmasını önermektedir.

Önerinin arkasındaki milletvekili Samuel Cogolati, Dünya’nın toplu olarak yok edilmesini önlemeye kararlı. “Şu anda yasa, hırsızlığı ve uyuşturucu kaçakçılığını yasaklıyor, ancak gezegene karşı işlenen en ciddi suçlar konusunda sessiz. Artık hepimiz iklimin bozulması, kirlilik ve biyolojik çeşitliliğin çöküşünün kurbanıyız. Doğayı ve gelecek nesilleri çok daha güçlü, daha uygulanabilir yollarla korumalıyız. Ekosistemlerin içsel değerini ceza kanunumuzda kabul etmeliyiz. Çünkü su olmadan, ormanlar olmadan, temiz hava olmadan Dünya’da hayatta kalamayız. Gezegen bizim ortak evimizdir. Ceza hukukunun acilen kurtarmaya gelme zamanı” diye konuştu.

Cogolati’nin önerisi yaz tatilinden sonra tartışılacak ve oylanacak. Ecolo-Groens, Belçika’daki en büyük ikinci parti grubunu oluşturuyor.

Cabanes, Fransa’da uzun yıllar boyunca yapılmış kampanyaların karşılığını vermeye başladığını görmekten memnun: “Şu anda ortaya çıkan en güzel şey, güçlü bir diplomatik etkiye sahip devletlerin (Fransa, Belçika) sesidir, öyle ki gerçek müzakereler başlayabilir ve Roma Statüsü’nde çevre kirliliğini tanımaya yönelik bir değişiklik hiç şüphesiz 2021’de gündeme gelebilir” dedi. “Üstelik Belçika, halihazırda uluslararası yargı yetkisini işleten ülkelerden biri [bu nedenle] ulusal bir yasanın uluslararası etkisi olabilir ve bu son derece ilginç” diyerek yasanın aslında tüm dünyadaki çevre katliamlarını etkileyebileceğini bildirdi.

Çevre katliamını, uluslararası bir suç haline getirmek için yapılan çalışmalara verilen destek artıyor. Geçtiğimiz Kasım ayında Papa Francis, “barışa karşı suçların beşinci kategorisi” olarak çevre katliamını önleme çağrısında bulundu ve Aralık ayında küçük ada eyaletleri Vanuatu ve Maldivler, Uluslararası Ceza Mahkemesi meclisinde ekolojik suçların ciddi bir şekilde değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Buna ek olarak, bu yılın başlarında İsveç işçi hareketi, İsveç’i öneriye liderlik etmeye çağırdı ve daha geçen ay Fransa Cumhurbaşkanı Macron, uluslararası sahnede bu işin savunucusu olacağına söz verdi.

Uluslararası Stop Ecocide kampanyasının kurucularından Jojo Mehta ise şunları söyledi: “Bu inanılmaz derecede heyecan verici. Sivil toplum ve politikacılar, değerli yaşam destek sistemimizi, yani doğal yaşam dünyasını korumanın basit, uygulanabilir bir yoluna duyulan ihtiyacın farkına varıyor. Çevre katliamını (Ecocide) suç yapmak, daha fazla tahribatı önlemenin basit bir yoludur. Greta’nın mektubuna verdiği büyük destek dalgasından çoktan memnunduk ve şimdi de Belçika’nın yaz sonrasındaki tartışmalarının sonucunu hevesle bekliyoruz. ” dedi.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

About Post Author