#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Belçika Parlamentosunda Ekolojik Soykırım Görüşmeleri Başladı

açık radyo açık kalmalı

Belçika Parlamentosunda görüşmelere başlanılan ekolojik soykırımı yasa tasarısını Ecolo Partisinden Samuel Cogolati’ye sorduk.

Haber: Burcu Genç

Belçika Ecolo-Groen Partileri, Belçika Parlamentosunda ekolojik soykırım yasa tasarısını Haziran ayında parlamento tatile gitmeden önce sunmuştu, tatil dönüşü görüşmelere başlandı. Yasa tasarısı, ekolojik soykırımın bir ceza olarak ele alınmasını ve bu suça ortak olanların cezalandırılmasını amaçlıyor.

Yasa tasarısının mimarlarından Samuel Cogolati, EKOIQ’ya verdiği demeçte tasarıyı anlattı. Cogolati tasarıyı iki ayaklı olarak değerlendirirken şöyle konuştu:

“Öncelikli hedefimiz, Belçika Ceza Kanunu’na uluslararası ekolojik soykırım kavramını sokmak, bunu Belçika’nın diğer bölgeleriyle işbirliği içinde gerçekleşmesini sağlamak. İkinci olarak da Vanuatu ve Maldivler’de yer alan inisiyatifleri, Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü’nün kabul edilmesi için desteklenmesi.”

Bu demeçten anlaşıldığı gibi, iklim diyaloğu için önemli bir ilk adım olacak olan tasarı bize yol gösterici olabilir: İklim mücadelesi evrensel bir insan hakları meselesidir. Ülkelerin tek başına değil, tüm insanlığın topluca dayanışma göstermesi halinde bir kazanım elde edilebilir.

Bununla birlikte ekolojik soykırımın uluslararası hukukta yer bulup bulmamasıyla alakalı özellikle Fransa’da birçok çalışmalar yapılıyor. Stop Ecocide (Ekolojik soykırımı durdurun) hareketinin websitesinde yer alan habere göre, Haziran sonunda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Convention Citoyenne pour le Climat (İklim için Vatandaşlar Sözleşmesi – CCC) ile yaptığı görüşmelerinin sonucunda ekolojik soykırımın suç kabul edilmesine verilen destek %99,3 oldu. Bunun sonucunda Macron, bunun hukukçular ve uzmanlardan oluşan bir ekiple Fransa Anayasasına nasıl uyarlanabileceğine dair çalışacaklarını bildirdi ve Fransa adına, bu yasanın savunuculuğunu her alanda yapmak üzere öncü olacağına söz verdi.

Ekolojik soykırımın yasal tanımına dair uluslararası ceza hukukunda üzerinde anlaşılan dilden esinlendiğini belirten Cogolati, tanımı şu şekilde anlattı:

“(Les crimes d’écocide portent atteinte, par action ou omission, de manière étendue, durable et grave à la sûreté de la planète), yani ekolojik soykırım suçu, eylem veya ihmal yoluyla, gezegenin güvenliğini geniş, kalıcı ve ciddi bir şekilde tehlikeye atar. Açık olmak gerekirse, biz sadece en kötü suçları hedefliyoruz.”

Cezalandırmanın uluslararası boyutu hakkında ise Cogolati: “Cezaya gelince, Belçika’daki diğer uluslararası soykırım suçları veya savaş suçları gibi cezalandırılacak (Ceza Kanununda aynı bölümde düzenlenecektir). Ve böylece Belçika, diğer ülkelerde bulunan şirketler tarafından işlenen ekolojik suçları kovuşturmak için evrensel yargı yetkisine sahip olacak” dedi.

Tasarıya buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı