İngiltere’de son yapılan bir araştırmada, hava kirliliğinin akıl sağlığı üzerindeki etkileri ortaya kondu.
İngiltere’de yetişkinler üzerinde yapılan araştırmada, hava kirliliğindeki ufak bir artış bile insanlarda belirgin bir endişe ve depresyon artışına neden olduğunu ortaya koydu. İlk defa yürütülen araştırmada, araştırmacılar dizel araçların ürettiği nitrojen dioksitin, akıl sağlığı problemlerinde %39 gibi bir oranda artmasına sebep oluyor. Yakıt yakılmasından salının küçük partikül madde kirliliği ise riski %18 artırıyor.
Bilim insanları, insan yerleşkelerine yakın yüksek orandaki partikül maddenin en az kirlilik olan yerlere göre akıl sağlığı problemlerinde iki katı fazla yaşadığını ortaya koyuyor. Araştırmacılar, genetik ve çocukluk deneyimlerinin de bu konuda önemli olduğunu söylerken, hava kirliliğinin önlenebilir bir etken olmasından dolayı önemli olduğunu belirtiyor.
Araştırma güney-doğu Londra’da yaşayan bin yetişkinle beş yıl boyunca gerçekleştirildi. Sonuçları ise dünyanın farklı şehir ve kasabalarında yapılan araştırmaların sonuçlarıyla bağlantılı. İngiltere’de kentlerdeki partikül madde kirliliği Dünya Sağlık Örgütü standartlarından yüksek ve küresel olarak dünyada insanlığın %90’ı kötü hava soluyor.
Dünya Bankası, hava kirliliğinin küresel ekonomiye 5 trilyon dolara mal olduğunu söylüyor. Ancak bu hesabın içinde sadece kirli havadan kaynaklanan kalp ve akciğer rahatsızlıkları yer alıyor. Son dönemde yapılan başka bir araştırmada, kirli havanın intihar vakalarını artırdığını, zekada yüksek oranda geriliğe neden olduğunu ve bunamayla doğrudan bağlantılı olduğunu ortaya koymuştu.
Haberin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.