Kültür

İyi Bir Ata Mısınız?

Roman Krznaric’in son kitabı “İyi Ata: Uzun Dönemli Düşünmenin Radikal Reçetesi”, bizden sonra gelecek torunlarımızı göz önüne alarak iyi bir aile büyüğü olup olmadığımızı sorguluyor. Dünyada şu anda 7 milyardan fazla insan yaşıyor ve bizden sonraki kuşaklarla beraber milyarlarca daha fazla insan olacak. Bu insanlardan bazılarıyla yakından bazılarıyla uzaktan kan bağıyla bağlı olacağız. Krznaric, bu noktada bize şunu sorgulatıyor: “Torunlarına nasıl bir dünya bıraktığının farkında mısın? İyi bir ata mısın?”

Bu düşüncenin zamanımızın en büyük ahlaki mücadelesi olduğunu yazan Krznaric, son on yılda değişen dünyaya farklı bir düşünce tarzıyla bakmayı öneriyor. Dünyayı gelecekte yaşayacak olanlar için korumak. Buna “zaman isyanı” diyen yazar, isyancıları ise şu anda ülkelere dava açan iklim aktivistleri, istikrarlı bir iklim isteyen gençleri, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in öncülük ettiği iklim grevi hareketindeki çocuklar olarak tanımlıyor.

Kendi zamanının ötesine bakmamızı ve nasıl ki bizler atalarımızdan daha konforlu bir yaşamla beraber ırkçılığı, iklim krizine sebep olan fosil yakıtları da miras aldıysak torunlarımıza miras bırakmak istediklerimizi sorgulamamızı istiyor.

Karar alıcıların bir sonraki seçimi değil, 200 yıl sonra dünyada yaşayacak olan torunlarının torunlarını düşünüp harekete geçmesini söylüyor kitabında. Günümüz modern dünyasında bu düşünülemez bir kavram olsa da bir çok yerli kültüründe bu önemli bir gelenek ve miras. Örneğin Yeni Zelanda’da Maoriler için whakapapa kelimesi, uzun zaman önce vefat etmiş atanızla sizden çok uzun yıllar sonra yaşayacak olan torunlarınızın arasındaki bağı tanımlıyor.

Roman Krznaric’in Ekim 2020’de yayımlanan TEDX konuşmasına Türkçe altyazı seçeneğiyle buradan ulaşabilirsiniz.

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

About Post Author