İzmir’in Karşıyaka ilçe belediyesi, jeotermal kuyusu açmak için ÇED başvurusunu iştirak şirketi olan Kordelion İşletmeleri AŞ tarafından yapıldı. Konuya ilişkin ve 36 yılını İzmir Kuş Cenneti’nin geliştirilmesine adamış olan Prof. Dr. Mehmet Sıkı, bölgenin sulak alan olduğunu ve Birinci Derece Sit kapsamında olduğunu vurguladı. Bölgenin Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile korunması gereken bölgeler arasında yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Sıkı, bölgenin doğal sit alanı olduğuna da dikkat çekti: “Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile korunması gereken alanlar arasında sayılan bir bölge. Doğal sit alanı. Bugüne kadar değişik çevreler karşımıza çıktı. Liman ya da plaj yapmak isteyenler oldu. Ben kulaklarımla bölgenin doldurulup imara açılması gerektiğini söyleyenleri duydum. Bu alana bırakın jeotermal santral açmayı bir otun koparılması ya da bir taşın bile yerinden oynatılması 2 milyon yılda oluşmuş doğal alana zarar verir. İzmir’i seven herkesin buna karşı çıkması gerekir.”
Çevre İl Müdürlüğü’nün yayımladığı ÇED dosyasına göre, Büyük Çiğli Mahallesi, 22466 Ada, 1 Parsel sınırları içerisinde 3395346 Erişim Numaralı ve 1598 Arama Ruhsatı bulunan parsellerdeki iki adet jeotermal kuyusu, 3000 metrekarelik bir alanda faaliyet gösterecek. ÇED raporunda, “Projenin hedefi jeotermal kaynakların ekonomiye ve kamuya kazandırılması, konutlara kamu desteği olarak yatırım maliyetleri sübvanse edilmiş, mevcut yakıt maliyetinden çok daha uygun maliyetli ısınma ve sıcak su kullanım imkanı sunulmasıdır. Bu proje ile Balçova ve Narlıdere’deki jeotermal kaynak kullanımına yönelik uygulamaların bir benzeri de Karşıyaka ve Çiğli bölgelerinde hayata geçirilmiş olacaktır” ibaresi yer alıyor.
Bölgede 298 kuş türünün olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Sıkı açıklamalarına şöyle devam etti: “Geçen yıl Kuş Cenneti kurudu. Özellikle kuzey bölümünde kaçak yapılaşmalar var. Bu konularda hiçbir şey yapılmadı. Bunlarla mücadele edileceğine jeotermal kuyuları açılıyor. Kuş Cenneti’ne mutlaka zarar olacak.”
Karşıyaka Belediyesi, geçen yıl da denize sıfır arazisini Cengiz Holding’e satmış, imar planında sınırsız kat yapma izni vermişti. Bu satışla belediye, sivil toplumdan ve halktan büyük tepki toplamıştı.