#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Çevre Dostu Oyuncak Toyi’ye “iF DESIGN 2021” Ödülü

açık radyo açık kalmalı

Çevre dostu yaratıcı oyun kiti Toyi, “Ürün” kategorisinde iF DESIGN AWARD 2021’i kazandı. İstanbullu ürün tasarımcısı Elif Atmaca tarafından özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocukların oyun yoluyla etraflarını dönüştürmelerine olanak sağlamak amacıyla tasarlanan Toyi 2015 yılında iF DESIGN konsept tasarım ödülünü kazanmıştı.

Elif Atmaca

67 yıldır iF DESIGN AWARD, uluslararası tasarım sektöründeki başarılı ve iyi tasarımları iF ödül logosu ile ödüllendiriyor. Türkiye’den oyuncak kategorisinde ödül alan ilk ürün olan ve Elif Atmaca ile Ögeday Uçurum tarafından 2018 yılında kurulan Toyi’den yapılan açıklamada Toyi’nin daha sürdürülebilir ve oyuncu bir dünya için çalışmalarına devam ettiği duyuruldu.

Tekerlek, ayak, göz, el, eklem, çubuk ve esnek halkalardan oluşan parçaları sayesinde yeni bir oyuncak anlayışı icat eden marka, çocukları, çevrelerini yaratıcı bir bakış açısıyla incelemeye ve gündelik nesneleri yeni oyuncaklarının potansiyel parçaları olarak görmesini amaçladığını belirtiyor.  Markadan yapılan açıklamada bir Toyi kitinin, kutusunun içeriğiyle ve büyüklüğüyle sınırlı olmayan, farklı malzemeler, dokular, renkler, şekiller ve boyutlara sahip sonsuz bir oyuncak dizisine açılan bir kapı niteliğinde olduğu ifade edilirken Toyi yaratıcı oyun kiti sayesinde bir su şişesini robota veya bir kozalağı sevimli bir canavara dönüşebildiği dile getiriliyor.

Yaş aralığı 6-12 olan çocuklar için tasarlanan Toyi’nin oyuncak kitleri, her katmanda sürdürülebilirliği destekliyor: %100 geri dönüştürülmüş plastik ve kağıt kullanılıyor; çocukların tek kullanımlık nesneleri oyuncaklarının ana parçaları olarak değerlendirmelerine imkan sağlayarak onlara oyun yoluyla ileri dönüşüm öğretiliyor; sınırsız dönüşüm potansiyeli sayesinde ise uzun ömürlü bir oyun deneyimi sunuluyor. Toyi, çocukların tüketim ve üretim konusundaki bakış açılarını erken yaşlardan itibaren dönüştürmeyi amaçlıyor.

Serbest oyunu destekleyerek yönergelerden bağımsız açık uçlu oyun deneyimi sağlayan Toyi ile çocuklar yaratıcılıklarını kullanarak sonsuz sayıda oyuncak yapabiliyor. Toyi, oyunun yönetimini çocuklara bırakarak, kendi uydurdukları oyunlardan da hayat boyu işlerine yarayacak beceriler kazanabileceklerini ebeveynlere, eğitimcilere ve tüm yetişkinlere hatırlatıyor.

Toyi aynı zamanda 2020 Parents’ Choice Award, 2020 The Independent Toy Gümüş Ödülü, 2020 Play for Creators ödülüne layık görüldü. Şu anda, Toyi 12 ülkede çocuklara ulaşıyor.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı