#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Rekor Kıran Sıcaklık, Kanada’da Okulları Kapattı

açık radyo açık kalmalı

Soğuk kışlarıyla ünlü olan Kanada’da hafta boyunca British Columbia eyaletinde ulusal rekor seviyesinde sıcaklıklar nedeniyle Pazartesi günü okullar ve üniversiteler kapatıldı. Ancak bilanço daha ağır.

Vancouver’ın yaklaşık 200 km kuzeyinde, British Columbia’nın merkezindeki bir kasaba olan Lytton, 27 Haziran Pazar günü 46.6°C sıcaklık bildirdi. Environment and Climate Change Canada’ya göre, bu hafta sonundan önce, Kanada’daki tarihi en yüksek sıcaklık 1937’de Saskatchewan eyaletinde belirlenen 45°C idi.

Batı Kanada’nın çoğunda yerel sıcaklık rekorları kırıldıkça insanlar, plajlara ve göl kenarlarına sığındı. B. C. Hydro tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, evlerin %40’ından daha azında klima bulunan bu eyalette, klimasız serin kalmanın ipuçlarını içeren sosyal medya paylaşımları viral oldu.

Grafik: WXCHARTS

Uzman bir araştırmacı olan Greg Flato, yüksek ve devamlı ısının, güneşten çok uzun süreli yağmurlara alışık olan Pasifiğin Kuzeybatısı için olağandışı olduğunu ve buna hareket etmeyen bir yüksek basınç sisteminin neden olduğunu söyledi: “Sıcaklıklar gün boyunca çok yükseliyor, gecenin çoğunda serinlemiyor. Pasifik Okyanusu boyunca Batı Kıyısı’ndaki olağan hava olaylarının aksine nispeten sabit kalıyor. Bu iklimin değiştiğini gerçekten kanıtlıyor. Bilim bize uzun zamandır söylüyordu ama artık içindeyiz çünkü serin kalmak için bodrumda uyumak zorundayız” dedi.

Kanadalı CBC medya kuruluşunun haberinde, bölgenin adli tabibinin 486 aniden ölüm vakası bildirildiği ifade ediliyor. Bu sayının 165’nin direk sıcaklıkla bağlantılı olduğunu söyleyen adli tabip, Cuma gününden Çarşamba günü saat 13.00’a kadar 486 aniden ölüm gerçekleştiğini bunların sıcaklıkla ilgili olmasının muhtemel olduğunu ancak kesin olduğunun söylenemeyeceğini bildirdi.

Verilen bilgiye göre 165 sıcaklığa bağlı ölümün büyük çoğunluğu Vancouver’da, Burnaby banliyösünde ve Surrey’de gerçekleşti. Yetkililer, sıcaklık nedeniyle hayatını kaybedenlerin çoğunun yaşlı olduğunu ve altta yatan sağlık sorunları bulunduğunu söyledi.

Öte yandan, ülkenin hava durumu servisi Enviroment Canada; Saskatchewan, Kuzeybatı Toprakları ve Manitoba bölgelerinin yanı sıra British Columbia ve Alberta eyaletleri için sıcaklık uyarıları yayımladı.

Komşu ülke ABD’de de durum farklı değil. Pazartesi günü ABD’nin Kuzeybatı Pasifik bölgesinde yer alan Portland ve Oregon’da sıcaklıkların 46,1 dereceye, Seattle ve Washington’da ise 42,2 dereceye ulaştığı duyuruldu.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı