#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

ABD’de Yatırımcılardan Fosil Yakıtlara Tepki

açık radyo açık kalmalı

Mayıs 2021’de Exxon hissedarları, şirketi temiz enerjiye yönlendirmek için üç yönetim kurulu üyesinin görevini sonlandırdı.

Yale Climate Connections’da yer alan habere göre Amerika Birleşik Devletleri’nde yatırımcılar fosil yakıt şirketlerine karşı tepki vermeye başladı. Normalde şirketlerin yönetim kurulu seçimleri yöneticilerin bir tartışma veya rekabet ortamı olmadan seçildikleri rutin toplantılardır ancak habere göre ExxonMobil’in seçimlerinde durum bu yıl için farklıydı.

Sürdürülebilirlik için iş liderleriyle çalışan, ABD’li çevre avukatları
ve yatırımcılar koalisyonu olan Ceres’de yatırımcılar ve çevre savunucularının koalisyonundan oluşan bir petrol ve gaz programını yöneten Andrew Logan, “En az üç Exxon yönetim kurulu üyesinin şirketin iklim değişikliği konusunda yeterince çalışmaması nedeniyle işlerini kaybettiklerini gördük ki bu, en azından iş dünyası için büyük bir olay” dedi.

Logan, dünya temiz enerjiye geçerken büyük oranda fosil yakıtlara dayanan şirketlerin artan finansal risklerle karşılaştığını söyledi. Birçok yatırımcının, şirketleri düşük karbonlu geleceğe hazırlamaları için baskı kurduğu biliniyordu ancak ABD’li petrol ve gaz şirketleri, bu baskıya büyük oranda direndi.

Bu yılın başlarında Exxon hissedarları, üç yönetim kurulu direktörünü görevinden aldı ve şirketi temiz enerjiye daha çok odaklanmaya yönlendirmeyi planlayan üç yeni direktör seçti.

“Ne kadar etkiye sahip olacaklarını göreceğiz” diyen Logan, buna rağmen bu seçimin güçlü bir sinyal gönderdiğini söylüyor.

Logan, “Bence bu durum Exxon’un ötesinde bir etkiye sahip olacak. Bence bu, yatırımcıların bu endüstrideki yavaş ilerlemeler nedeniyle sabırlarının tükendiğini gösteriyor. Ve bence Exxon oyları, yatırımcılar için artık işlerin ciddiye bindiğini gösteriyor” dedi.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı