“Temiz Gediz, Temiz Körfez” Belgeseli İzmirTube’de

“Temiz Gediz, Temiz Körfez” belgeseli, kaynağından temiz akan suyun Gediz Nehri boyunca nasıl kirletildiğini gözler önüne seriyor.

İzmir Körfezi’ne akan Gediz Nehri’ndeki kirliliğin kaynaklarını tespit etmek için “Temiz Gediz, Temiz Körfez” sloganıyla yola çıkarak Gediz’in 401 kilometrelik yatağında incelemelerde bulanan Ege Belediyeler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 4 günlük havza gezisinin belgeseli İzmirTube kanalında yayınlandı. 22 dakikalık belgesel, Gediz Nehri’nin doğduğu Murat Dağı’nda temiz akan Karapınar Şelalesi’ndeki incelemeler ile başlıyor. Belgesele konu olan yolculuk, 401 kilometrelik hatta 1800 kilometre kat edilerek nehrin İzmir’den denize döküldüğü Foça eski Gediz yatağında son buluyor. Belgesel, kaynağından temiz akan suyun nehir boyunca arıtma zorunluluğuna rağmen arıtma yapmayan sanayi tesislerinin atık deşarjları ile nasıl kirletildiğini gözler önüne serdi.

Çevre, su yönetimi ve su kaynakları uzmanları ile bölgede yaşayan yurttaşların da görüşlerine yer verilen belgeselde Gediz’in kurtarılması için Türkiye’ye çağrı yapılıyor. Belgeselin başında Murat Dağı’ndaki Kaynarpınar Şelalesi’nde görüşlerini aktaran Başkan Soyer, “Gediz’in kirliliğiyle başa çıkmak mümkün değil. Nasıl temizlenecek? 400 km bir güzergah. Herkes kirletiyor çünkü. Herkes kirletmeyi bırakacak. Kirlettirmeyeceğiz, koruyacağız. Aşağıda 40 derece sıcaklıkta başka bir dünya ama burada derinizi ürperten bir serinlik var. Bundan sonrasında hüzün başlıyor, öfke başlıyor, kızgınlık başlıyor. Çünkü bu muazzam zenginliği, bu muazzam güzelliği aşağıda görüyoruz ve nasıl kirlendiğini, nasıl zehirle karıştığını ve nasıl bozulduğunu, mahvedildiğini görüyoruz. Buna izin vermemek lazım” şeklinde konuştu.

Belgeseli buradan izleyebilirsiniz.

 

Önerilen makaleler