“Görünmez bir El Güneş Enerjisinden Elektrik Üretmemizi Engelliyor”

Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı: “Petrol ve doğalgaz fiyatları nedeniyle bu kış zor geçecek cümlesini duymak istemiyorsak, sınırsız bir kaynak olan güneş enerjisine daha fazla yatırıma ihtiyacımız var.”

Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Ekim ayından itibaren doğalgaz ve elektriğe %10-15 oranında yeni bir zam gelmesinin şaşırtıcı olmayacağını belirterek, “Türkiye’de binaların çatılarına tonlarca günısı sistemleri konurken kimseden izin alınmıyor, elektrik üreten iki güneş paneli koymak için ise 40 yıllık binanın statik projesi isteniyor. Her sonbaharda petrol ve doğalgaz fiyatları nedeniyle ‘bu kış yine zor geçecek’ başlığını okumak istemiyorsak yerli, yenilenebilir ve temiz enerji yatırımlarının ivme kazanması gerekiyor” dedi.

“Biz de Nedenini Anlayamıyoruz”

Eylül ayı itibarıyla 98 bin 492 Megavat seviyesine ulaşan elektrik enerjisi kurulu gücü içinde rüzgar enerjisinin 10 bin Megavat ile yaklaşık %10, güneş enerjisinin ise 7 bin 500 Megavat ile %8 paya sahip olduğuna dikkat çeken Kalaycı, öz tüketime dayalı çatı tipi Güneş Enerjisi Santralleri’nin (GES) mutlaka daha fazla yaygınlaşması gerektiğine dikkat çekti.

ENSİA olarak yeni inşa edilen bina ve fabrika çatılarının GES kurulumuna uygun olarak ruhsatlandırılması yönünde merkezi ve yerel kamu otoritelerine defalarca önerilerde bulunduklarını söyleyen Kalaycı, “Sınırsız bir enerji kaynağı olan güneş enerjisinde daha fazla yatırıma ihtiyacımız var. Ancak bizim de nedenini anlayamadığımız şekilde, adeta görünmez bir el vatandaşımızın güneş enerjisinden elektrik üretmesini engelliyor. Hemen hemen tüm binalarımızın çatıları, içinde tonlarca su bulunan günısı sistemleri ile dolu iken, vatandaşımız en azından apartmanındaki ortak alanların enerji ihtiyacını karşılayacak birkaç adet güneş paneli koymak istediğinde bile adeta canından bezdiriliyor, 40 yıllık binanın statik projesi isteniyor” dedi.

“%60 Daha Az Güneş Alan Almanya, 7 Kat Fazla Enerji Üretiyor”

ENSİA Başkanı Alper Kalaycı şu değerlendirmeyi yaptı: “Rüzgarda yaşadığımız başarının benzerinin güneş, jeotermal ve biyokütle kaynaklı enerji yatırımları için de geçerli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye, güneş santrallerinin devreye alındığı 2014 yılından bugüne dünyada GES kurulu gücünü en fazla artıran 9’uncu, Avrupa’da ise 3’üncü ülke konumuna yükseldi. Bu başarımızı alkışlamakla birlikte, iyileştirmeye açık alanlarımızı da samimiyetle sorgulamamız gerekiyor. Bugün güneş enerjisinde tüm dünyanın gıpta ile baktığı Almanya, Türkiye ile kıyaslanmayacak ölçüde az güneş alan bir ülke. Yıllık bin 600 saat güneşlenme süresi ile Türkiye’den %60 daha az güneş alan Almanya’nın, güneş enerjisinden 53 bin Megavat, yani bizden 7 kat fazla enerji üretmesi hepimizi düşündürmeli.”

Önerilen makaleler