#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Etkiyap IMM, Sosyal Etkiyi Ölçecek Uzmanlar Eğitecek

açık radyo açık kalmalı

Etki ölçümü ve yönetimi konusunda farkındalık ve kapasite oluşturmayı hedefleyen Etki Yatırımı Platformu “Etkiyap”, yapılan yatırımların gerçek etkisini değerlendirdiği tüm çalışmalarını “Etkiyap IMM” altında topladı. Etkiyap’ın sosyal etkiyi ölçen akredite uzmanları yetiştirmeyi hedeflediği eğitim serisi ise ekim ayı itibariyle başlayacak.

2020 yılından bu yana sosyal etkisini ölçmek isteyen kurumlara ölçümleme hizmetleri sağlayan Etkiyap, sosyal etkinin nasıl ölçüleceğini de öğretmeye başlayacak. Etkiyap IMM çatısı altında verilecek ilk eğitim, 11 Ekim’de gerçekleşecek olan Etkiyap Sosyal Etki Koordinatörü Ceyda Özgün ve ekibi tarafından verilecek olan Sosyal Değer ve SROI Akredite Uygulayıcı Eğitimi.

Etki Ölçümlemesi ve Yönetimi Nedir?

Etki yatırımının yönetiminde karar verme süreçlerini besleyen; hedef belirleme ile başlayan, veri toplama, analiz ve onaylamaya kadar uzanan bir süreç olan Etki Ölçümlemesi ve Yönetimi, kaynakların dağılımının doğru yapılması için en önemli araç.

İdeal olan, bir yatırımın fizibilite aşamasından itibaren etkinin ölçümleniyor ve yönetiliyor olması. Etkiyi yönetmek ve maksimize etmek için harekete geçmek isteyen tüm kuruluşlar, bu kararı verdikleri andan itibaren etki ölçümlemesi ve yönetimi sürecini başlatabiliyorlar.

Etkiyap Sosyal Etki Koordinatörü Ceyda Özgün, “Oyunun kuralları değişti. Etkisinin farkında olmayan, kaynaklarını ve faaliyetlerini olumlu etkiyi artırmak için kullanmayan işletmelerin, iş dünyasının çarklarını oluşturan dişliler arasında yerini koruması mümkün olmayacak” dedi.

Etkiyap İcra Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil, “Sürdürülebilir yatırımlar için sosyal ve çevresel etki oluşturma niyetinin yatırımların kalbine yerleştirilmesi, etki oluşturma hedefinin o yatırımın stratejisi haline gelmesi gerekir. Bu noktada etki, yatırımın başından itibaren yatırım boyunca ölçülmelidir ki yarattığı katma değer görülebilsin ve kaynakları buna göre yönetilebilsin. Etkiyap olarak, kurumlara etki ölçümlemesi konusunda kurulduğumuz günden bu yana hizmet vermekteyiz. Şimdi de etki ölçümü konusunda kapasite geliştirilmesi yönünde oluşan ihtiyaca cevap vermek maksadıyla bu konuda akredite uzmanlar yetiştirmek için Etkiyap IMM çatısı altında eğitim vermeye başlıyoruz. Etkiyap, etki ölçümü ve yönetimi konusunda yürüttüğü çalışmalarını hem ölçümleme hem de eğitim vererek kapasite geliştirme noktasında görevini yerine getirecek” dedi.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı