#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

EKOIQ, Ocak-Şubat Sayısı Yayında

açık radyo açık kalmalı

2022 yılının ilk sayısı EKOIQ 98, genç nüfusu merceğine aldığı Z Raporu’nu tamamladı. 98. sayımızda gençler arasında artan eko-anksiyete ve eko-bilinç trendindeki yükselişi irdelerken uzmanlardan önceki kuşaklara göre ekolojik sorunların ciddiyetinin daha fazla farkında olan Z Kuşağını dinledik.

“Z Raporu” dosyasında “Gençlik iklim krizinden kaygılı mı? Önceki nesilleri sorumlu tutuyor mu? İklim krizi, gençlerin hayatını nasıl belirliyor? Ne istiyorlar, nasıl iletişim kuruyorlar? Sorumluluk almak istiyorlar mı? Yoksa kendilerinin bugünü olmak onlar için yeterli mi?” sorularını alanında uzman isimlere yönelttik.

Dosya kapsamında “Gölge Etmesek Yeter!” diyen EKOIQ Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru’nun değerlendirmelerini ve Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü öğretim görevlisi Dr. Barış Gençer Baykan, Yeditepe Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Demet Lüküslü, Eko-anksiyete ve iklim psikolojisi alanında önde gelen araştırmacı, yazar ve psikoterapist Caroline Hickman ve Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver ile yapılan röportajları bulabilirsiniz.

Z Neslinin eğitiminde ve bilinçlenmesinde çeşitli roller üstelenen MİKADO ve gelecekdaha.net (GDN) Kurucusu Serra Titiz ve ekibi, Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Meltem ARIK, tasarımcı, mimarlık teorisyeni ve eleştirmeni ve akademisyen Gökhan Karakuş, Ekosfer Yönetim Kurulu Üyesi Hazal Acar Eceçelik, Öğretmen Akademisi Vakfı’ndan Uzman Eğitimci Dalida Dikici  EKOIQ için yeni yetişen neslin çevre konusunda ve hayatın her alanında nasıl bilinçlenebileceğini değerlendiriyorlar.

Ayrıca Start Up Non Pro t Organization SUNPO Community’de görev alan gençler Bora, Eren ve Belfu ve Uluslararası Çocuk Hakları Elçileri Derneği (ICHILD) gönüllüleri İsmet Yapar ve Melisa Akkuş ile genç aktivist Zeynep Öztürk verdikleri röportajlarda gençleri kaygılı, öfkeli ve bir o kadar da değişime hevesli yapanın ne olduğunu anlatıyor.

98. Sayıda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kale Grubu Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Rana Birden, Tetra Pak Ortadoğu & Afrika Bölgesi Sürdürülebilirlik Direktörü Volkan Aydeniz, İstanbul Planlama Ajansı Dış İlişkiler Koordinatörü Simten Birsöz İnanç, Pınar Su ve İçecek Pazarlama Müdürü Pelin Gülbay Özdemir, Karel Ar-Ge Merkezi Bilgi ve İletişim Teknolojileri Mühendislik Direktörü Alper Sarıkan ile ile yapılan röportajlara ve zengin içeriklere erişebilirsiniz.

Her sayıda olduğu gibi bu sayıda da alanında uzman Doç. Dr. Ahu Ergen, Arif Ergin, Aynur Kolbay Hülya, Arzu Deniz Aksoy, Deniz Gönen, Elif Gökçe Şahin, Global Compact Türkiye, Sürdürülebilir Kalkınma derneği, Gülin Yücel, Gözde İvgin, Prof. M. Levent Kurnaz, Sibel Bülay, Kagider ve Sürdürülebilirlik Akademisi’nin köşelerinde kaleme aldıkları yazıları bulabilirsiniz.

Yeni sayımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı