#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Metaverse İklim Gerçeğinden Kaçış mı?

açık radyo açık kalmalı

İklim değişikliğinin olmadığı bir metaverse yaratamazsınız… İnsanların “Metaverse’e girmek” yerine “iklimi düzeltmek” için daha fazla zaman harcaması gerekiyor.

 Las Vegas’ta gerçekleşen Tüketici Elektroniği Şovu’nda şirketlerin 270 dolarlık vücut eşofmanı ve sıcak ile soğuğu taklit eden aksesuarlar gibi Metaverse’in ilham verici fikirlerinin ve çeşitli ürünlerinin sergilediği teknoloji etkinliği tartışma yarattı.

Konferans, Ekim ayında “Meta” olarak yeniden adlandırılan ve Facebook’un (FB) ana odak noktası haline gelen teknoloji platformlarında sürükleyici bir çevrimiçi deneyim olan meta-verinin endüstriyel büyümesini gözler önüne serdi. Axios’un bildirdiğine göre, tüm teknoloji devleri meta-veri deposuna yatırım yapıyor.

Ancak üst düzey bir teknoloji figürü olan Tony Fadell bu yutturmacaya inanmıyor. Yeni verdiği bir röportajda, iPod’u icat etmesi ve iPhone’un tasarımına yardım edişiyle tanınan eski Apple mühendisi Fadell, metaverse’i, iklim değişikliği gibi fiziksel dünyadaki varoluşsal sorunları ele alma çabalarından bir kaçış ve oyalama olarak gördüğünü belirtti.

[su_pullquote]”İklim savunucuları, metaverse’in fiziksel ortamdan yanlış bir kaçış hissi sağlayabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.”[/su_pullquote]

Fadell, ayrıca, meta-verinin tüketiciler için açık bir ihtiyacı karşılayamadığı ve muhtemelen uzun bir süre geniş bir sosyal kabul görmeyeceğini söylüyor.

Şu anda uygulama tabanlı bir bilet satış platformu olan Dice’ta yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Fadell, “Metaverse’e girmektense iklimi düzeltmek için daha fazla zaman harcamamız gerekiyor” diyor ve “Nefes alabilmemiz ve yiyebilmemiz için bizi soğuk odalarda tutan başka bir platform bulmadan önce, içinde yaşadığımız gerçek bir ortamın varlığından emin olalım” diye ekliyor

Bazı teknoloji liderleri, meta evrendeki faaliyetlerin fiziksel gerçeklikte deneyimlenenlere rakip olacağını ve hatta onu aşacağını tahmin ediyor. Nvidia (NVDA) CEO’su Jensen Huang geçen Haziran ayında meta-veri ekonomisinin bir gün fiziksel dünyanınkinden daha fazla büyüyeceğini söyledi.

Ancak iklim savunucuları, metaverse’in fiziksel ortamdan yanlış bir kaçış hissi sağlayabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Yazar ve iklim adaleti lideri Andreas Karelas, Kasım ayında The Hill’de “İklim değişikliği zaten burada” diye yazdı, “İklim değişikliğinin olmadığı bir metaverse yaratamazsınız.”

Fadell, meta evrenin çekiciliğini sorgulayan tek teknoloji figürü değil. Geçen ay Tesla (TSLA) CEO’su Elon Musk, muhafazakar hiciv sitesi The Babylon Bee’ye konuştu ve metaverse’in yaygın olarak benimsenme potansiyelinden şüphe ettiğini söyledi.

Musk, “Bütün gün yüzüne lanet olasıca bir ekran yapıştıran ve hiç ayrılmak istemeyen birini görmüyorum. Öyle görünüyor ki bu mümkün değil,” dedi ve “Şu anda metaverse’i elle tutulur bir platform olarak göremiyorum” diye ekledi.

Fadell de meta-veri tabanının tüketici tarafından alınmasına ilişkin bu tür şüphelerini yineleyerek, “Teknolojiye ihtiyacınız olduğunu ve ardından tüketicilerin onu istediğini anlamalısınız; bunun içinde yaşamak istiyorlar. Bu bir sosyal kabul ve sadece siz değil, çevrenizdeki insanlar da bunu kabul ediyor” diye ekliyor. “Bildiğim bir şey var ki teknoloji doğru olabilir, ancak sosyal zamanlaması doğru mu? Sosyal kabul görüyor mu? Henüz metaverse’e olan ihtiyacı göremiyoruz” diyor.

Haberin aslını buradan okuyabilirsiniz.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı