#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Hafif ve Çevreci Biyokompozitler, İmalat Endüstrisinin Emisyonlarını Azaltmayı Hedefliyor

açık radyo açık kalmalı

Karbon emisyonu sorunlarına karşı hafif, çevreci ve yüksek performanslı biyokompozit malzemeler girişimi, yeni üretim tekniği ile emisyonların önüne geçmeyi hedefliyor.

Cam, karbon gibi sentetik malzemelerden üretilen kompozitlere alternatif, lif bitkilerinden hafif, yüksek mekanik performansa sahip, çevreye etkisi düşük, sürdürülebilir ve endüstriyel olarak kullanılabilirliği yüksek bu ileri kompozit malzemelerin üretimi dünyada çok yeni, Türkiye’de ise bir ilk. Zorlu Holding’in ana partnerliğinde gerçekleşen, toplumsal ve ekolojik fayda üreten girişimlerin desteklenmesi kapsamında etki hızlandırıcı programı imece impact’e katılan 7 sosyal girişimden de biri olan BPREG, üretim tekniğiyle, karbon salınımının önüne geçerek dünyayı ve çevreyi korurken Türkiye’nin inovatif girişimlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Etki Değer Zinciri

BPREG Kurucu Ortağı ve CTO’su Burcu Karaca, kullandıkları hammaddelerin keten ve endüstriyel kenevir gibi ham maddelerden oluştuğunu söyledi. Karaca, bu malzemelerin ülkemizde yüzyıllardır çok verimli bir şekilde yetiştiğini vurgulayarak, hammaddeyi ülkemizde üretip üzerine bilimsel katma değer koyarak ileri kompozit malzeme çözümleri sunmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Geliştirdikleri ileri kompozit malzemelerin aslında hafif olmalarına karşı yüksek mekanik performans sağladığını belirten Karaca, “Hem hafifletme hem de yüksek geri dönüştürülebilirliği aynı uygulamanın içerisinde sunabiliyoruz. En kritik değerimiz ise, patente konu bir üretim yöntemimiz var. Bu yöntemle yüksek performanslı bio-kompozit malzemeyi endüstriyel maliyetleri çok yükseltmeden sağlayabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Tanıtım Videosu: https://www.youtube.com/watch?v=LGN5UeZB8ig&t=33s

Etki Raporu: https://bit.ly/3AnvEh4

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı