Tosyalı Holding’ten “Çatı Üstü Güneş Enerjisi Projesi”

Demir-çelik gibi enerji tüketiminin en yüksek olduğu bir sektörde, Tosyalı Holding Türkiye’deki tüm tesislerinde çatı üstü güneş enerjisi santralına (GES) geçti. Öyle ki GES’te bu büyüklükle küresel ölçekte bir rekor kırdı. Aynı anda tüm tesislerinde toplam 632 bin metrekare alan üzerinde kurulacak GES ile 140 MW kurulu güce ulaşacak Tosyalı, dünyanın en büyük çatı üstü GES’e sahip şirketi de olacak.

Türkiye’nin global çelik üreticisi Tosyalı Holding, çatı üstü güneş enerjisi santralı (GES) projesini hayata geçiriyor. Aynı anda tüm tesislerinde toplam 632 bin metrekare alan üzerinde kurulacak GES ile 140 MW kurulu güce ulaşacak Tosyalı, dünyanın en büyük çatı üstü GES’e sahip şirketi olacak.

“Hedefimiz Sıfır Karbon”

Tosyalı Holding’in projesinin çözüm ortakları, SolarAPEX ve Huawei. Sürdürülebilirliğin Tosyalı Holding’in en önemli gündem maddesi olduğunu söyleyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Tosyalı Çatı GES projemiz, kendi alanında dünyanın en büyüğü olmakla kalmayıp yıllık 116 milyon 525 bin kg karbon salımını engellediği için dünyanın en temiz çelik üretimine de imkan verecek” dedi. Hedeflerinin fosil yakıt kullanımını mümkün olan en düşük seviyeye getirmek olduğunu söyleyen Fuat Tosyalı, “Stratejimiz doğrultusunda önümüzdeki dönemde Türkiye’de bir ilk olarak demir-çelik üretiminde hidrojeni fosil yakıtların yerine kullanmaya başlayacağız. Kurduğumuz GES’den elde edeceğimiz elektriğin bir kısmını da hidrojen odaklı bu işlemler için kullanacağız. Bu açıdan, projemiz sıfır karbon hedefimize giden yolda en önemli kilometre taşımız olacak” şeklinde konuştu.

“Önemli Olan Doğa ve Çevreyle Dost İşler Üretebilmek”

Tosyalı Holding olarak uzun yıllardır tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik odağı ile yürüttüklerini hatırlatan Fuat Tosyalı, “Bizim için önümüzdeki beş yılda da ana gündem maddemiz sürdürülebilirlik olacak. Dünyanın önde gelen yeşil çelik üreticilerinden olmak, bu konuda iyi örnekler sunarak daha sürdürülebilir yaşamın inşası için katkı sağlayan bir şirket olmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Tosyalı şunları söyledi: “Her şey bugünkü koşullarda devam ederse gelecekte ne işimizi yapabileceğimiz ne de hayatımızı sürdürebileceğimiz bir gezegen olacak. Kapasitelerimizi elbette, her zaman, bir şekilde artırabiliriz. Ama bizim için asıl önemli olan bu değil. Önemli olan doğa ve çevreyle dost, toplum için fayda sağlayan, refah artışı yaratan işler üretebilmek, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek”.

Gerçekleştirilen yatırımın pek çok ilki içerdiğini belirten Fuat Tosyalı, “Dünyanın en ileri teknolojisi ve ileri seviye montaj tekniği ile hayata geçirilen Tosyalı Çatı GES projemiz, kendi alanında dünyanın en büyük kurulu gücü olmakla kalmayıp yıllık 250 milyon Kw/h’lık üretimiyle dünyanın en fazla yıllık üretim gerçekleştirilen çatı üstü güneş enerjisi santralı olacak” dedi. Projenin detaylarını anlatan Tosyalı şu açıklamalarda bulundu: “Bu sayede 116.525.000 kg karbon salımı engellenerek dünyanın en temiz çelik üretimi gerçekleştirilecek. 71 milyon dolarlık yatırım bedeli ile dünyanın en büyük yatırım bedeline sahip çatı üstü güneş enerjisi projesi olan Tosyalı Çatı GES projemiz, dünyanın en yeni teknolojisi ile kurulan çatı üstü güneş enerjisi santralı olarak aynı zamanda benzerlerine göre daha düşük bir maliyetle hayata geçirildi”.

Hedeflerinin fosil yakıt kullanımını mümkün olan en düşük seviyeye getirmek olduğunu anlatan Fuat Tosyalı, stratejileri doğrultusunda önümüzdeki dönemde Türkiye’de bir ilk olarak demir-çelik üretiminde hidrojeni fosil yakıtların yerine kullanmaya başlayacaklarına değindi. Tosyalı “Kurduğumuz GES’den elde edeceğimiz elektriğin bir kısmını da hidrojen odaklı bu işlemler için kullanacağız. Bu yatırımımız sıfır karbon hedefimize giden yolda önemli bir kilometre taşımız olacak. Projemizde iş ortaklarımız Huawei ve SolarApex ile çalışmaktan mutluluk duyuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Proje Toplam 140 MW Kurulu Güce Ulaşacak

Yapılan işbirliği hakkında düşüncelerini dile getiren Huawei Türkiye CEO’su Mr. Li Jing, “Türkiye’nin global çelik üreticisi Tosyalı Holding’in, dünyanın en büyük çatı üstü güneş enerjisi santralı projesine destek veriyoruz. Türkiye’nin bir kurumsal vatandaşı olarak yeşil dönüşüm için elimizden gelenin en iyisini yapıp ülkemizin sıfır karbon hedefine ulaşmasına katkıda bulunuyoruz” dedi. Projenin yürütücüsü SolarAPEX Genel Müdürü Fatih Doğan ise “İklim değişikliğinin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği günümüzde Tosyalı Holding, tüm dünyaya örnek olacağı, toplam 140 MW kurulu güce ulaşacak projesiyle dünyanın en yeşil çeliğini üretecek” şeklinde konuştu.

Aşık Bağlantı Tekniği Kullanıldı

Projede SolarAPEX, farklı ve ileri seviye montaj tekniği olan ‘aşık bağlantı’ tekniğini kullandı. Paneller tamamen sıfırdan Tosyalı Güneş Enerjisi Santralı için üretilen özel tasarım çelik taşıyıcı sistem üzerine kuruldu. Bu yöntem ile çatıya yerleştirilen güneş enerjisi sistemi her koşulda daha verimli enerji üretme imkanı sunacak. Diğer taraftan projede ileri teknoloji paneller kullanılıyor. Daha az alanda daha çok verim sağlayan panellerin yanı sıra projede kullanılan Huawei’nin yeni nesil inverterleri sayesinde bir elektrik tehlikesi halinde 0.2 ms süre içinde akım kesilerek güvenliğin en üst düzeyde tutulması sağlanacak. Projede kurulumu tamamlanan santrallar etap etap planlanıp tamamlandıkça devreye alınacak. Projenin 85 MW gücündeki ilk etabı yedi ay gibi kısa bir sürede tamamlanacak. 140 MW büyüklüğündeki projenin tamamı ise Nisan 2023’te sona erecek.

Rakamlarla Tosyalı Çatı GES

  • Toplam 140 MW kurulu gücü ile dünyanın en büyük çatı üstü GES projesi.
  • Yıllık 250 milyon Kw/h’lık üretimi ile dünyanın en fazla yıllık üretim yapan çatı üstü güneş enerjisi santralı projesi.
  • Yıllık 250 milyon Kw/h’lık üretim

Yıllık 37 milyon USD (550 milyon lira) tutarında bir elektrik maliyetine eşdeğer.
Türkiye’de öztüketim amacıyla üretilen toplam GES kapasitesinin %23’ü.
84 bin hanenin 1 yıllık enerji tüketimine denk.

  • Dünyanın en yeni teknolojisi ile kurulan çatı üstü GES projesi.
  • 71 milyon dolarlık (1 milyar lira) yatırım bedeli ile dünyanın en büyük yatırım bedeline sahip çatı üstü GES projesi.
  • Yıllık 116 milyon 525 bin kg karbon salımı engellenerek yeşil çelik üretiminde dünyanın önde gelen tesisleri arasına girecek.

Tosyalı Holding, üç kıtada sayıları 30’a yaklaşan tesis ve yaklaşık 15 bin çalışanıyla sürdürülebilirlik odaklı yeşil çelik üretimi yapıyor. Sürdürülebilirlik odaklı, fikri sınai hakları kendine ait, Ar-Ge projelerini hayata geçiren holding, karbon salımını %30 azalttı. Tosyalı Holding’in daha önce grup şirketlerinden Tosçelik Profil ve Sac’ın Osmaniye’deki üretim tesislerine kurduğu çatı tipi güneş santralı, dünyanın en büyük ilk beş çatı tipi güneş santralı arasında sayılıyordu.

Önerilen makaleler