Güneş Enerjisi Sahaya Çıktı

Üretime başlayan Ali Sami Yen Spor Kompleksi Nef Stadı’nın çatısına kurulan güneş enerjisi santralı, kurulu gücü bakımından dünyanın en büyük stadyum üstü güneş enerjisi santralı olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

Galatasaray ile Enerjisa Enerji tarafından Ali Sami Yen Spor Kompleksi Nef Stadı’nın çatısına kurulan güneş enerjisi santralı, Aralık 2021 tarihinde üretime başladı. 10 bini aşkın güneş paneli ile üretime geçen santral, kurulu gücü bakımından dünyanın en büyük stadyum üstü güneş enerji santralı unvanı ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

Toplamda 40 bin metrekare alana kurulan tesisin yatırım finansmanının tamamı Enerjisa Enerji tarafından sağlandı. Performansa Dayalı İş Modeli ile kurulan güneş enerjisi tesisi sayesinde stadyum kendi elektriğini kendi üretecek.

“Santral Kulübe Yaklaşık 1 Milyar TL’den Fazla Katkı Sağlayacak”

Güneşten elektrik üretimi sağlayacak tesis her yıl yaklaşık 3.250 ton CO₂ salımını engelleyecek ve bu şekilde 200 bin ağacın 25 yılda atmosferde temizleyebileceği sera gazının atmosfere salınmasının önüne geçerek doğanın korunmasına katkı sağlayacak.

Stadyumun çatısına kurulan 10 bini aşkın güneş paneli ile 4,2 MW kurulu güç kapasitesine ulaşılacak. Kurulan paneller, yılda yaklaşık 2,000 hanenin tüketimine eşdeğer olarak 4,650 MWh elektrik üretecek. Santral, dünyadaki stadyumlar içerisinde en büyük kapasiteli güneş enerji santralı olma özelliğini kazandı.

Galatasaray SK Başkanı Burak Elmas, “Projenin en önemli özelliği, dünyada bir futbol stadyumunun çatısı üzerine uygulanmış ‘kurulu gücü bakımından en büyük’ güneş enerjisi santralı olması. Öte yandan Türkiye’de bir stadyum çatısı üzerinde Performansa Dayalı İş Modeli’yle hayata geçirilmiş ilk proje olma özelliğine de sahip” dedi. Elmas, santralın ömrü boyunca kulübe yaklaşık 1 milyar TL’den fazla katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Enerjisa Enerji CEO’su ve Enerjisa Müşteri Çözümleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Pınar ise “Galatasaray ile Ali Sami Yen Spor Kompleksi Stadyumu’nda hayata geçirdiğimiz proje, Türk sporunun finansal sürdürülebilirliğine büyük katkı sunacak. Spor camiasına da örnek olacağız. Ortaya çıkan değerin Guiness Rekorlar Kitabı’na girmesi yaşadığımız mutluluğu ve gururu taçlandırdı” şeklinde konuştu.

Önerilen makaleler