#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

25 Mart’ta Sesler Yükselecek: “Kâr Değil, İnsanlar!”

açık radyo açık kalmalı

Yarın, karar vericilere ve dünya liderlerine seslenmek üzere bir araya gelecek genç iklim aktivistleri, “Dünya genelinde çeşitli toplumlar ve sektörlerin yardımıyla beraber önemsenmeyen, güçleri ellerinden alınan insanların gücü olalım” diyorlar.

Genç iklim aktivistleri, 25 Mart’ta karar vericilere ve dünya liderlerine seslenerek iklim tazminatının ve iklim adaletinin sağlanmasını talep edecekler. Genç iklim aktivistleri; iklim krizinden en az etkilenecek gelişmiş Kuzey ülkelerinin karbon emisyonlarının %92’sinden sorumlu olduğunu; iklim krizinden en çok etkilenecek Asya, Afrika, Latin Amerika ve Orta Doğu’nun toplamının ise karbon emisyonlarının %8’inden sorumlu olduğunu belirtiyorlar. Gençler, düşüncelerini “Dünya genelinde çeşitli toplumlar ve sektörlerin yardımıyla beraber önemsenmeyen, güçleri ellerinden alınan insanların gücü olalım. Beraber, bir sistem bir yuva yaratalım ki ön planda bizler olalım” sözleriyle ifade ediyorlar.

26 Binden Fazla İmza Toplandı

6 gençlik ekibi, Türkiye’de de “İklim Acil Durumu” ilan edilmesi için Change.org’da bir imza kampanya başlattı. İklim Grevi’nde dile getirecekleri taleplerini, “İklim Acil Durumu” başlığı altında topladılar. Bu talepler ülkemizde karbonsuz düzene geçişle ilgili bir eylem planı yapılmasını, merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin gerekli düzenlemeleri yapmalarını içeriyor. Gençlik ekibinin 26 binden fazla imza topladıkları kampanyaya change.org/iklimacildurumu adresi üzerinden ulaşılabiliyor.

Dünyada 35 ülke, yerel, bölgesel yönetimler ile birlikte toplam 1 milyardan fazla insanın temsil edildiği 2012 farklı yönetim yapısı “iklim acil durumu” ilan etti. İklim acil durumu ilan eden ülkeler arasında; Arjantin, Kanada, Avustralya, Avrupa Birliği ülkeleri ayrı ayrı ve Avrupa Birliği bölgesel birlik olarak, Amerika Birleşik Devletleri, Malta, Yeni Zelanda, Güney Kore, Japonya var.

İklim İçin Gençlik Türkiye ekibi, Türkiye’nin iklim krizi ile mücadele etmek için açıkladığı 2053 net sıfır karbon hedefine ulaşılması için acilen 2030 yılına kadar kömürden çıkılacağının açıklanmasını talep eden bir imza kampanyası başlattı.

Kampanyaya buradan ulaşılabiliyor: change.org/komurdencikis

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı