Enerji

Fosil Altyapıların “Hızla” Kullanımdan Kaldırılması Gerekiyor

Oxford Üniversitesi Sürdürülebilir Finans Grubu yeni bir rapor yayınladı. Raporda, yeni fosil yakıt rezervi aramaları için finansmana derhal son verilmesi gerektiği belirtildi. Yanı sıra raporda, fosil altyapıların hızla kullanımdan kaldırılması gerektiği de ortaya kondu.

Oxford Üniversitesi Sürdürülebilir Finans Grubu tarafından yayınlanan yeni rapor, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) senaryosunun net sıfırı taahhüt eden finansal kurumlar üzerindeki etkilerini inceliyor. Yeni fosil yakıt rezervi aramaları için finansmana derhal son verilmesi gerektiğini belirten rapor, kömür ve doğalgaz santralları gibi fosil altyapıların hızla kullanımdan kaldırılması gerektiğini ortaya koyuyor. Araştırma, BlackRock ve Barclays gibi önemli finans kurumları tarafından finanse edilen şirketlerin agresif fosil yakıt genişletme faaliyetlerinde bulunduğunu da gösteriyor.

Finans kuruluşlarına yeni fosil yakıt rezervleri için proje finansmanını sona erdirme çağrısı yapan rapor, şirketlerin kurumsal finansman ve sigorta hizmetlerine hak kazanabilmeleri için aynı kriterleri karşılayan geçiş planlarını uygulamaları gerektiğini savunuyor. Finans kuruluşlarına yeni kömürlü termik santral için proje finansmanına son vermeleri ve şirketlerden IEA’nın net sıfır aşamalı çıkış tarihlerine uygun olarak doğalgazdan elektrik üretimini azaltma planlarını açıklama çağrısında bulunuyor.

Raporun Yer Verdiği Bilgiler

  • Örnek incelemelerde finanse edilen şirketler için, doğalgaz kapasitesinin %12’si 10 yaşın altında ve kömür kapasitesinin %9’u (BlackRock) ile %29’u (Barclays) 20 yaşın altında. Genişleme açısından, yapım aşamasındaki veya planlanan yeni gaz varlıkları, kapasitede yaklaşık %10’luk bir büyümeyi temsil ediyor.
  • Fosil yakıt üretimi ile ilgili incelemeler, finanse edilen petrol ve doğalgaz şirketlerinin fosil yakıt rezervlerini genişletmeye devam ettiğini ve CAPEX’in yaklaşık %10’unu keşifle ilgili faaliyetlere ayırdığını gösteriyor.
  • Şu anda ne Barclays ne de BlackRock, finanse edilen şirketlerin kömür santrallarındaki genişlemeyi durdurmalarını veya IEA Net Sıfır Emisyon tarihlerine uygun olarak üretimi aşamalı olarak sonlandırmaları için geçiş planlarına sahip olmalarını şart koşuyor.

Raporun tümüne buradan ulaşılabilir.

About Post Author