#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

İklim Hareketinin Yükselen Gücü: ANNELER

açık radyo açık kalmalı

ABD’den ve dünyanın farklı yerlerinden anneler, iklim felaketi karşısında çeşitli tehlikelere maruz kalan çocuklarını korumak için harekete geçmeye hazır. Annelerin en büyük motivasyonu, çocukları için bir şeyler yapabilme isteği.

New York Times-Climate Forwards bülteninde, Küresel İklim Muhabiri Somini Sengupta “İklim Hareketinin Yükselen Gücü: Anneler” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Sengupta, küresel iklim felaketi karşısında annelerin farklı motivasyonla anlamlı tepkiler verdiklerini anlattı.

Sengupta, her geçen gün daha çok insanın küresel iklim felaketi karşısında kendini güçsüz hissettiğini dile getirirken aksiyon alan ve yüksek potansiyele sahip bir grubun karşımıza çıktığını söylüyor: ANNELER. Anneler, çocuklarının maruz kaldıkları tehlike karşısında harekete geçmeye hazır.

Dünyanın Farklı Yerlerinden Yükselen Tepkiler

New York kentinin beş bölgesinden biri olan Brooklyn’de anneler dünyanın en büyük varlık yöneticilerinden BlackRock’ı hedefine aldı. Yine Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD); Phoenix, Pittsburgh ve Denver’da tepkiler büyüyor. Kongre’de bulunan politikacılara iklim yasası çıkarmalarına yönelik annelerin baskısı giderek artıyor. Yalnızca ABD’de değil, dünyanın farklı yerlerinden tepkiler yükseliyor: Londra, Lahore, Delhi… Buralarda yaşayan anneler ise çocuklarının soluduğu havayı, gezegenimizi ısıtan kirleticilerden arındırmak için hükümetlerine baskı yapıyor.

“Bir Şey Yapmayı Deniyoruz”

Muhabir Somini Sengupta, Brooklyn’de yaşayan ve dört yaşında bir çocuğa sahip olan anne Chandra Bocci’nin motivasyonunu şu sözlerle özetlediğini yazıyor: “Çocuğuma ‘Bir şey yapmayı deniyoruz’ diyebilmeyi istiyorum.”

Çocuk sahibi kadınların bugüne dek birçok iklim grubuna liderlik yaptığı biliniyor ancak burada annelerin adeta bir ahlaki otorite olarak ele alındığını görüyoruz. Anneleri yönlendiren keder ve öfke!

Kendi aralarında gruplaşan annelerin bazıları daha yerel meselelere odaklanıyor. Örneğin, Mothers Out Front adlı grubun hedefinde, New York’taki bir doğalgaz boru hattı var. Yine farklı iki grup olarak Bocci’s Group ve Sunrise Kids NYC ise BlackRock Başkanı Larry Fink’in Westchester County’deki çiftlik evini protesto mekanı olarak kullandı ve fosil yakıt finansörlerine seslendi.

Annelerin Liderliğinde Çevre Hareketleri

Annelerin liderliğindeki çevre hareketlerinin yeni bir oluşum olmadığını vurgulayan Sengupta, Çevre Koruma Ajansı’nın kurulmasına kadar giden hikayeye ışık tutuyor:
Doğu Los Angeles Anneleri (Mothers of East Los Angeles-MELA ), 1990’ların başında çevresel ırkçılığa karşı duran ilk gruplar arasındaydı. MELA, Latin mahallelerde kurulan toksik atık yakma fırınlarının kurulmasını protesto ediyordu. Hindistan’daki Chipko Hareketi ve Kenya’daki Green Belt Hareketi de anneler tarafından kurulmuştu. Lois Gibbs, Niagara Şelalesi’ndeki zehirli atık çöplüğüne dikkat çekmek için anne olmasından yararlanmıştı.

“Çocuklarımızın Neler Yaşadığını Biliyoruz”

Sengupta’ya göre, çocuğunun başına gelen bir felaket birçok anneyi olağanüstü eylemlere sürükleyebilir. Yine ABD’nin Phoenix şehrinde yaşayan bir anne olan Columba Sainz için de aynı durum geçerliydi. Columba Sainz, şehrin havasının son derece tehlikeli olduğunu kızına astım teşhisi konduğunda öğrendi. Sainz, Moms Clean Air Force adıyla bilinen ulusal bir gruba bağlı EcoMadres’te aktifti. Grup, eylemleriyle şehir yetkililerini harekete geçmeye zorladı. Aşırı sıcaklardan orantısız biçimde etkilenen mahallelere gölgelik ağaçlar dikildi. Aynı grup gerçekleştirilen federal oturumlara katılarak hava kirliliği düzenlemelerinin güçlendirilmesi için söz aldı. Bir iklim yasası talep etme amacıyla eyalet senatörlerinin ofisine yürüyüşler yapıldı. Ulusal olarak elektrikli okul otobüslerine geçilmesi konusunda başarılı bir görüşme gerçekleşti. Columba Sainz’in eylemleriyle ilgili sözleri önemli: “Biz anneyiz ve çocuklarımızın neler yaşadığını biliyoruz. Gidebileceğimiz her yere gitmeli ve diğer anneleri motive etmeliyiz.”

Elma Toplamakla Geçen Bir Sabahın Ardından

Sengupta konuyu yine Larry Fink’e getiriyor ve evinde düzenlenen protestoya dikkat çekiyor. Geçen ekim ayının bir pazar günü, elma toplamakla geçen bir sabahın ardından Chandra Bocci, yanına altı anneyi daha alarak Brooklyn’e geliyor. Anneler pankartlar ve küçük çocukları ile birlikte bir sepet de elma getiriyor. Planları Fink’in bahçesinde protestolarının fotoğrafını çekip sosyal medyada paylaşmaktan ibaret. Ve Larry Fink anneler ile konuşmak için dışarı çıktığında, ona BlackRock’un trilyonlarca dolarını kömür, petrol ve gazlardan çekmesi için çağrıda bulunuyorlar. Fink’in onlara BlackRock’un yapabileceklerinin oldukça sınırlı olduğunu söylemesi üzerine dehşete kapılan annelerden Marlena Fontes şöyle söylüyor: “Eğer o da değişiklik yapamıyorsa kim yapabilir, bilmiyorum!”

Sengupta, BlackRock varlık şirketinin annelerle bahçedeki görüşmelerini doğruladığını yazıyor. Larry Fink ise -insanların parasından sorumlu bir mütevelli kuruluş olarak- firmasının “iklim sorunları için” fosil yakıt şirketlerinden vazgeçemeyeceğini belirtiyor. Bahçede yapılan eylemin ardından anneler bir şirket sözcüsü tarafından sürdürülebilirlikten sorumlu iki BlackRock yöneticisiyle konuşmaya davet ediliyorlar.

Anneler Birbirlerine Kenetleniyor

Genellikle küçük çocukların annelerinden oluşan ve NYC İklim Aileleri Koalisyonu adlı bir ağın parçası olan Sunrise Kids de iklim felaketi üzerine çalışmalar yapıyor. Oyun parklarında ve çiftçi pazarlarında çalışan anneler, akşamları çocukları yattıktan sonra internet üzerinden buluşarak hafta sonları için protestolar planlıyor. Gruptan birkaç üye, ebeveyn olduktan sonra iklim krizinin kendilerini tükettiğini söylüyor. Kompost yapma gibi bireysel eylemleri yetersiz bulan anneler birbirlerine daha sıkı kenetleniyorlar. İki yaşında bir çocuğun annesi olan Fontes, “Biz Brooklyn merkezli, çoğunlukla beyaz, orta ila üst sınıf bir grubuz. Burası güce ve kaynaklara erişimi olan ve harekete geçme sorumluluğu taşıyan bir bölge” diyor.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı