#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Ceviz Bahçelerinde %5’lik Büyüme Gerçekleşti: Yerli Üretimle Karbon Ayakizinin Azaltılması Hedefleniyor

açık radyo açık kalmalı

Ceviz Üreticileri Derneği, üyelerinin bazılarının yenileme bazılarının da yeni fidan dikimi olmak üzere 50 bin adet fidanı toprakla buluşturdu. Böylelikle ceviz bahçelerinde %5’lik bir büyüme gerçekleşti. Ceviz Üreticileri Derneği Eş Başkanı Ömer Ergüder, “Binlerce kilometre uzaktan ithal edilen cevizlerin yerini alacak ürünler üreterek karbon ayakizinin önemli ölçüde azalacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Ceviz Üreticileri Derneği Eş Başkanı Ömer Ergüder, 2022 yılının mart ayında 50 bin adet yeni fidan ekimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Ergüder, “2020 yılında kurulduğumuzda, dernek üyelerimizin bahçelerinde bulunan toplam ceviz ağacı sayısı 1 milyondu. Üreticilerimizin yaklaşık %70’i, bahçelerini büyütme kararı aldı ve bu yıl 50 bin yeni fidanımızı toprakla buluşturduk. Ceviz üretiminin artması adına bu bizim için çok sevindirici bir durum” dedi.

Ceviz Üreticileri Derneği Eş Başkanı Ömer Ergüder

“Ağaçlandırmaya Katkı Sunmayı Amaçlıyoruz” 

Ömer Ergüder, “Ülkemizdeki ağaçlandırmaya ve bu nedenle de verimliliğin artmasına katkı sunmayı amaçlıyoruz. 2023 yılında, bu yıl diktiğimiz fidanların daha fazlasını toprakla buluşturmayı umut ediyoruz. Böylelikle sürdürülebilirlik adına binlerce kilometre uzaktan ithal edilen cevizlerin yerini alacak ürünler üreterek karbon ayakizinin önemli ölçüde azalacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Ceviz Üreticileri Derneği

Ceviz Üreticileri Derneği, 2020 yılında kuruldu. Dernek, Türkiye’deki yerli ceviz üretimini geliştirmeyi amaçlıyor. Ceviz üreticiliği yapan tarım işletmelerini bir araya getiren dernek, Uluslararası Ceviz ve Kuru Meyve Konseyi (INC, International Nut and Dried Fruit Council) gibi yerli ve yabancı kuruluşlarla işbirliği de yapıyor.

 

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı