#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Hollanda ‘da Hükümetin İklim Planına Karşı Çıkan Çiftçiler Ülke Genelinde Eylem Başlattı

açık radyo açık kalmalı

Hükümetin iklim ve azot salımına ilişkin politikalarına karşı çıkan çiftçiler, sabahın erken saatlerinden itibaren ülkedeki zincir marketlerin ve gıda dağıtım merkezlerinin önünü traktörler ve büyük saman balyaları ile kapattı. Hollanda ‘daki birçok market, internet üzerinden verilen siparişlerin iptal edildiği ve gün içerisinde tedariklerin ciddi oranda aksayacağı duyurusunu yaptı. Hollanda Gıda Firmaları Birliği (CBL) ise gıda firmalarının, çiftçiler ile hükümet arasındaki anlaşmazlığın bir parçası olmadığını açıklayarak taraflara müzakere çağrısı yaptı.

AA’nın haberine göre, Hollanda hükümetinin iklim değişikliği planını protesto eden çiftçiler, ülkedeki gıda ve posta dağıtım merkezleri, köprüler, limanlar ve havalimanlarına giden otoyolları kapatarak ülke genelinde eylem başlattı.

Traktörler ve Saman Balyaları ile Eylem

Hükümetin iklim ve azot salımına ilişkin politikalarını protesto eden çiftçiler, sabahın erken saatlerinden itibaren ülkedeki zincir marketlerin ve gıda dağıtım merkezlerinin önünü traktörler ve büyük saman balyaları ile kapattı. Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Lidl, Vomar gibi birçok firmanın Veghel, Breda, Beilen, Woerden, Nieuwegein, Drachten, Heerenveen, Zwolle, Geldermalsen ve Nijkerk şehirlerinde bulunan yaklaşık 20 gıda dağıtım merkezinin girişini kapatan çiftçiler; hükümetin azot politikalarını gözden geçirmesini istedi. Gelişmeler sonrasında Hollanda ‘daki birçok market, internet üzerinden verilen siparişlerin iptal edildiği ve gün içerisinde tedariklerin ciddi oranda aksayacağı duyurusunu yaptı.

Hollanda Bayındırlık ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ise yaptığı açıklamada, çiftçilerin yolları kapatmaya yönelik eylemleri nedeniyle özel önlemlerin alındığını ve ülkenin birçok yerinde eylemlerin sürdüğünü belirtti.

Balıkçılar Çiftçilere Destek Oluyor

Balıkçılar çiftçilerin eylemlerine destek olmak amacıyla Den Helder, Ijmuiden ve Lauwersoog Limanları’nı gemi seferlerine kapattı. Limanlardaki protestoların uzun sürmediği aktarılırken Schiphol, Eindhoven ve Rotterdam Havaalanları’na ulaşımı engelleyecek herhangi bir aksaklığın yaşanmadığı belirtildi.

Çiftçilerden Eylemlerini Bitirmeleri İstendi

Hollanda Gıda Firmaları Birliği (CBL), gıda firmalarının, çiftçiler ile hükümet arasındaki anlaşmazlığın bir parçası olmadığını açıklayarak taraflara müzakere çağrısı yaptı. CBL tarafından yapılan yazılı açıklamada; protestoların ve blokajların kabul edilemez olduğu belirtilirken çiftçilerden eylemlerine son vermeleri istendi. Açıklamada, gıda tedarik zincirinin kopması ve gerekli saklama koşullarının oluşmaması nedeniyle birçok yiyeceğin bozulacağı ve milyonlarca euro zarar oluşacağı vurgulandı.

Savunma Bakanlığı’ndan Destek Alınabilir

Hollanda polisi Twitter’dan yaptığı paylaşımda; gerekli önemlerin alınarak traktörlerin otobanlara girişinin yasaklandığı; plakası bulunmayan traktörlere para cezası verileceği ve sürücü belgesini göstermeyi reddeden traktör sürücülerinin gözaltına alınacağını belirtti. Yapılan açıklamada; evden çalışılması, havalimanlarına yalnızca trenle gelinmesi tavsiye edildi. Hollanda polisi gerektiği takdirde Savunma Bakanlığı’ndan destek alınacağını da aktardı.

Hükümet, Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin (VVD) eski milletvekili Johan Remkes’in, çiftçiler ve hükümet arasında yapılacak görüşmelerde arabulucu olarak atandığını duyurmuştu. Hollanda’da hükümet, yerel mahkemelerin iklim değişikliği hedeflerinin gerisinde kaldığı gerekçesiyle verdiği ihlal kararlarının ardından ülkenin çoğu bölgesinde emisyon salımını %70, bazı bölgelerinde ise %95 azaltma hedefi koymuştu. Çiftçiler ise hayvan sayısının azaltılmasını isteyen hükümetin, tarım ve çiftçilik faaliyetlerini yapılamaz hale getirdiğini düşünüyor.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı