Enerji

Orman Köylüsü Enerjisini Güneşten Alıyor 

“Güneş Enerjisinden Elektrik Üretim Projesi” kapsamında, projenin başlangıcında pilot bölge olarak Afyon ve Konya illerinde, %100 hibe desteğiyle kurulan 100 kw’lık santralla köylülerin tüm elektrik tüketimleri karşılandı. Ayrıca, yıllık ortalama 70 bin TL civarında köy bütçesine ek gelir sağlandı.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Türkiye’deki 23 bin orman köyünde sayıları 7 milyonu bulan yurttaşların yerinde kalkınmalarının sağlanması, yaşam kalitelerinin artırılması ve odun tüketiminin azaltılması amacıyla Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) kapsamında projeler yürütüyor. Bunlarda birisi de güneş enerjisine dair.

İki GES Kuruldu, Fazla Enerjiden Kaynak Sağlandı

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, proje kapsamında 2020 yılında pilot bölge olarak Afyonkarahisar’ın Şuhut ile Konya’nın Ilgın ve Gökbudak ilçelerinde 100’er kilovatsaat gücünde iki güneş enerjisi santralı (GES) kurulduğunu belirtti. Köylülerin tüm elektrik ihtiyacının güneş enerjisinden karşılandığını söyleyen Karacabey, fazla enerjinin ise satılarak köy bütçesine yıllık ortalama 70 bin TL kaynak sağlandığını açıkladı.

Proje, OGM ve UNDP Tarafından Hayata Geçirildi

OGM ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından hayata geçirilen projenin Türkiye’nin pek çok bölgesine yayıldığını anlatan Karacabey, “Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi projemiz iki yılda 35 ile yayıldı; 806 hanenin çatısına sistem kuruldu. Kurulan santrallar sayesinde köylülerimiz elektrik faturası ödeme derdinden kurtuldu. Projenin %47’sini hibe ve %53’ünü kredi olarak faizsiz uyguluyoruz. Ayrıca kredileri de yılda bir ödeme olacak şekilde, yedi eşit taksit halinde tahsil ederek köylümüze ödeme konusunda da kolaylık sağlıyoruz” dedi.

Bugüne Dek 82 Köye Ulaşıldı

OGM, 2019’da başlattığı Güneş Enerjisinden Elektrik Üretim Projesi kapsamında, bugüne dek toplamda 35 ilde, 82 köyde, 806 haneye 1486,6 kw gücünde üretim yapabilen sistemleri hayata geçirdi. OGM, 2022 yılında 700 haneye daha Şebekeye Bağlı Çatı Tipi Güneş Enerjisi Sistemi (ŞEBGES) kurulumu yapacak.

About Post Author