Biyoçeşitlilik

Mucizeler Diyarı Artvin Projesi Birinci Yılını Doldurdu

Hayvanseverlerin, Artvin Hopa’da, otoyola terk edilen iki tır dolusu hasta ve yaralı atı hayata döndürmek için ortaya koydukları çaba, Mucizeler Diyarı projesine dönüştü. Proje çerçevesinde, 12-16 Ekim tarihleri arasında, Artvin’de Doğal Yaşam ve Yaban Hayatı Zirvesi düzenlenecek.

6 Ağustos 2021 tarihinde, Artvin Hopa’da, otoyola terkedilen iki tır dolusu atı kurtarmak için hayvanseverler tarafından başlatılan Mucizeler Diyarı mücadelesi birinci yılını doldurdu.

Çalışmalar yalnızca Hopa atlarının yaşamlarını sağlamakla kalmadı. Artvin ve çevresinde yaban hayatının sürdürülebilir olmasını, sahipsiz sokak hayvanlarının ve çiftlik hayvanlarının refah seviyesinin artmasını da amaçladı. Yanı sıra bölgedeki kadın istihdamını artırmayı da amaçları arasına koydu.

mucizeler diyarıHopa Atlarının Terk Ediliş Hikayesi

Hopa otoyoluna terk edilen atlar kamuoyunda gündem oluşturmuştu. İki TIR dolusu atın, Kırgızistan’a bir düğün yemeği olarak satıldığı ancak bozulan sağlıkları nedeniyle sınırı geçemeyecekleri belli olunca TIR şoförleri tarafından otoyola terk edildikleri anlaşılmıştı.

6 Ağustos gecesi ilk grup at TIR’dan indirildiğinde aç ve susuzdu. Atlardan birkaçı çoktan ölmüş, birkaçı ise ölmek üzereydi.

Atlar için Kurulan Çiftliğin Ekoköye Dönüşmesi İsteniyor

Halen yerel bir dernek olan Haydiko Artvin’in (Hayvanları Doğayı İnsanları Koruma ve Yaşatma Derneği) üyeleri tarafından güvenli alanlara yerleştirilen atların; sağlık, bakım ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için verilen mücadele sürüyor. Dernek, atlar için kurduğu çiftliği Mucizeler Diyarı ile bir ekoköye dönüştürmeye çalışıyor.

Haydiko, Artvin ilinde oluşturulacak model köyle bireylerde ve bir bütün olarak toplumda ekolojik yaşam bilinci ve duyarlılığı oluşturmayı, ekolojik dengelerin geri dönüşü olmayacak hız ve biçimde bozulması sonucunda ortaya çıkan sorunlara çözüm yolları sunmayı, doğa ve hayvan ile uyumlu, bütünsel, sürdürülebilir yaşamı desteklemeyi amaçlıyor.

Mucizeler Diyarı ile Halkla İşbirliği

Haydiko üyeleri, Mucizeler Diyarı ismini verdikleri projeyle Artvin’in doğal güzelliklerini ve yaban hayatını merkezine koyacakları turizm projelerinin yanı sıra yerel ürünlerden oluşan bir yelpaze ile açacakları e-ticaret sitesi ile bölgedeki kadınların ekonomilerine katkı sağlayacak; aynı zamanda hayvan hakları hareketi için yerel halkla işbirliği içinde çalışacak.

Proje kapsamında, 12-16 Ekim tarihleri arasında Doğal Yaşam ve Yaban Hayatı Zirvesi yapılacak. Ulusal ve uluslararası ölçekte STK temsilcileri, bilim insanları, doğa ve çevre aktivistlerinin yanı sıra  turizmcilerin zirvenin katılımcıları arasında yer alması planlanıyor.

About Post Author