Havacılık Faaliyetleri Kaynaklı Seragazı Emisyonlarının İzlenmesine Yönelik Esaslar Belirlendi

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, ulusal ve uluslararası havacılık faaliyetlerinden kaynaklanan seragazı emisyonlarının izlenmesine yönelik esasları belirledi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Havacılık Faaliyetlerinden Kaynaklanan Seragazı Emisyonlarının Takibi Kapsamında Doğrulayıcıların Yetkilendirilmesi Talimatı’nı yayımladı.

AA’da yer alan habere göre SHGM, ulusal ve uluslararası havacılık faaliyetlerinden kaynaklanan seragazı emisyonlarının izlenmesi, raporlanması, doğrulanmasına yönelik iş ve işlemler ile doğrulayıcı kuruluşların yetkilendirilmesi ve doğrulama ekibinde yer alacak kişilerin yetkinlik kriterlerinin belirlenmesine dair esasları düzenledi.

Ulusal uçuşlar için doğrulama işlemi yapacak doğrulayıcı kuruluş, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından ulusal uçuşlara yönelik seragazı doğrulaması için akredite edilecek.

Doğrulayıcı Kuruluş, Emisyonların Doğrulama İşlemlerini Yapmaya Hak Kazanacak

Havacılık Faaliyetlerinden Kaynaklanan Seragazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik kapsamında uluslararası uçuşlar için doğrulama işlemi yapacak doğrulayıcı kuruluş ise TÜRKAK tarafından veya Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) ile seragazı emisyonlarının doğrulanması alanında karşılıklı tanıma anlaşması imzalanan ulusal akreditasyon kuruluşu tarafından uluslararası havacılığa yönelik Karbon Denkleştirme ve Azaltma Şeması (CORSIA) kapsamında akredite edilecek.

Doğrulayıcı kuruluş, TÜRKAK tarafından CORSIA kapsamında akredite edilmesi durumunda, ulusal ve uluslararası uçuşlardan kaynaklanan emisyonların doğrulama işlemlerini yapmaya hak kazanacak.

TÜRKAK tarafından yalnızca ulusal uçuşlardan kaynaklanan emisyonları doğrulamak için akredite edilen doğrulayıcı kuruluşa ait doğrulama ekibinde çalışacak kişiler, belirtilen yetkinlik kriterlerini sağlayacak.

TÜRKAK tarafından yalnızca ulusal uçuşlardan kaynaklanan emisyonları doğrulamak için akredite edilen doğrulayıcı kuruluşların uluslararası uçuşlardan kaynaklı emisyonların doğrulama işlemlerini gerçekleştirmelerine izin verilmeyecek.

Sürdürülebilir Havacılık Yakıtına Geçiş Taahüdünde Bulunulmuştu

Yüksek emisyonları ile tartışma konusu olan havacılık sektörünün önde gelen şirketleri, “Küresel SAF Deklarasyonu” ile %100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF)’nın gelişimini, üretimini ve kullanımını hızlandırmak üzere taahütte bulunmuştu.

Havacılık endüstrisinin Paris Anlaşması hedeflerine ulaşılmasında önemli bir role sahip olan Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (Sustainable Aviation Fuel – SAF), yüksek emisyonlu sektörün karbondan arındırılması hedefiyle gündeme gelmişti. Havacılık sektörünün önde gelen isimlerinin Singapur Havacılık Fuarında imzaladığı “Küresel SAF Deklarasyonu“, havacılık, uzay ve yakıt sektörlerinde yer alan endüstri ortaklarını, SAF kullanımının gelecek on yılda istikrarlı bir artış kazanması için ortak çalışmalar yürütmeye çağırmıştı.

Havayolu şirketlerine, havacılık ve uzay kuruluşlarına açık olan deklarasyonu imzalayan ilk havayolu şirketi ise Singapur Havayolları olmuştu.

Önerilen makaleler