İklim

ABD’de Kuraklık Zirveyi Gördü

ABD’nin New York gibi büyük kentlerinin yanı sıra bazı eyaletlerinde bölgesel olarak görülen kuraklık etkisini artırdı. Kimi yerlerde “şiddetli” olarak tanımlanan kuraklık düzeyi seviyesi, “aşırı” kuraklığa yükseltildi. Yetkililer, yurttaşları çıkabilecek orman yangınları konusunda uyarmakla birlikte suyun kısıtlı kullanımına yönelik yeni uygulamalar da hayata geçirildi.

Inside Climate News’te Kristoffer Tigue imzalı habere göre, ABD’nin New England bölgesindeki kuraklık artarak etkisini göstermeyi sürdürüyor.

Yetkililer olası orman yangınları konusunda yurttaşları uyarmak zorunda kaldı. Ayrıca, su kullanımının kısıtlanmasına yönelik yeni uygulamalar da gündeme geldi. Bazı uzmanlar, olağandışı kuraklığın bölgede yeni bir modelin uygulanmasını gerekli kılabileceğine işaret etti.

Yetkililerden Art Arda Uyarılar Geliyor

Yetkili kurumlar, Doğu Massachusetts ve Güneydoğu Rhode Island’ın büyük bölümlerindeki kuraklığı, “şiddetli” seviyesinden “aşırı” kuraklık seviyesine yükseltti. Brooklyn’in bazı bölgelerinde ise 20 yılın ardından ilk kez “şiddetli” kuraklık seviyelerinin görüldüğü kaydedildi. Yanı sıra şiddetli kuraklığın, New York kenti de dahil olmak üzere Connecticut, New Jersey ve New York’un bazı bölgelerinde de yaşamı olumsuz etkilediği aktarıldı.

Eyalet genelinde bir kuraklık uyarısı yayımlayan Rhode Island Valisi Dan McKee, yurttaşlardan su kullanımını gönüllü olarak azaltmaları talebinde bulundu. Massachusetts’teki bazı kasabalarda da zorunlu su kısıtlamaları hayata geçirildi; yurttaşlardan havuzları doldurmak gibi “gereksiz su kullanmayı ivedilikle terk etmeleri” istendi. Connecticut’taki eyalet yetkilileri de çıkabilecek orman yangınları konusunda yeni uyarılar yayımladı.

İklim Değişikliği Durumu Daha da Kötüleştirdi

Yaşanan kuraklığın henüz başlangıç olmasından endişe ettiklerini dile getiren uzmanlar, iklim değişikliğinin durumu daha da kötüleştirdiğini belirtti. Şu anda “aşırı kuraklık” yaşayan bölgelerin normalde son altı ayda alacağı yağışın yaklaşık yarısını aldığına da dikkat çekildi.

Massachusetts’teki su politikası direktörü Vandana Rao, The Associated Press’e yaptığı açıklamada, kuraklığın zirve yaptığı bir dönemden geçtiklerini ifade etti ve daha uzun sürebilecek kuraklıkla karşı karşıya olabileceklerine vurgu yaptı. Uzun dönemli bir kuraklık sorununun ekonomik anlamda da etkileri olabilir.

Kuzeydoğu ve Körfez Kıyısı bölgelerinde yağmur beklense de yağışların kuraklığa dair koşulları hafifletmede yeterli olmayacağı görüşü de dile getirildi.

About Post Author