#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Çaydurt Deresi’nde Standartların Üzerinde Mikrobiyolojik Kirlenme Tespit Edildi

açık radyo açık kalmalı

Bolu’nun Yuva Köyü, Çaydurt Mahallesi, Kurban Bayramı’nın son gününden itibaren görülmeye başlanan zehirlenme vakalarıyla gündemde. İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Kararı’na göre, Devlet Su İşleri 5’inci Bölge Müdürlüğü tarafından Çaydurt Deresi’nden alınan numune sonuçlarında, standartların üzerinde mikrobiyolojik kirlenme tespit edildi.  

DHA’nın aktardığına göre Bolu’nun Yuva Köyü, Çaydurt Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlarda, Kurban Bayramı’nın son gününden itibaren çoğu çocuklarda olmak üzere karın ağrısı, mide bulantısı ve kanlı ishal gibi belirtiler görülmeye başlandı. Dereden alınan numune sonuçlarında standart üzerinde mikrobiyolojik kirlenme tespit edildi.

Zehirlenme Vakalarında Bir Yurttaş Hayatını Kaybetti

Hastaneye götürülen yurttaşların ilk belirlemelere göre sudan zehirlendikleri tespit edildi. Tetkikler sonucu çocuklarda bağırsak enfeksiyonu görüldü. Kimi hastalarda ishal nedeniyle böbrek yetmezliği başladı.

Durumu ağırlaşan hastalar, başka kentlerdeki hastanelerde tedavi altına alındı. Son olarak açıklanan bilgilere göre, toplam 141 kişinin zehirlendiği öğrenildi. Bir yurttaşın yaşamını kaybettiği zehirlenme vakalarında 115 yurttaş ise taburcu edildi. Halk ve çevre sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bu durumun arkasındaki neden ise standartların üzerindeki mikrobiyolojik kirlenme.

Standartların Üzerinde Mikrobiyolojik Kirlenme

Yuva Köyü’nden ishal, karın ağrısı ve kusma şikayetleri ile yurttaşların sağlık kurumlarına başvurması nedeniyle İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, Bolu Valisi Erkan Kılıç başkanlığında toplandı.

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Kararı’na göre, Devlet Su İşleri 5’inci Bölge Müdürlüğü tarafından Çaydurt Deresi’nden alınan numune sonuçlarında, standartların üzerinde mikrobiyolojik kirlenme tespit edildi. Bunun üzerine dere suyunun başta sulama ve kullanma olmak üzere her çeşit kullanımı ikinci bir karara dek kısıtlandı.

Sondaj Kuyularının Kullanımı da Kısıtlandı

Öte yandan köy içinde bulunan ve yurttaşlara ait olan, mikrobiyolojik kirlenme tespit edilen sondaj kuyularının da her çeşit kullanımının ikinci bir karara dek kısıtlanması kararı alındı.

Toplantıda, Yuva Köyü, Çaydurt Mahallesi’ndeki işletme ve tesislere ait sondaj kuyularının ilgili kurumlarca denetlenmesi, kirlilik tespit edilenlerle ilgili olarak yasal işlemlerin yapılması kararlaştırıldı.

Kararların uygulanmasında ihmal ve kusuru görülenlere veya kararlara muhalefet edenlere Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereği idari ceza kesileceği bildirildi. Halk ve çevre sağlığı için risk oluşturan kirlenme nedeniyle alınan kararlara herkesi uyması tavsiye edildi.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı