Gıda

Hollanda’nın Haarlem Kentinde İklim Değişikliği Nedeniyle Et Reklamları Yasaklanabilir

Hollanda’nın Haarlem kentinde, küresel ısınmaya olumsuz etkisi nedeniyle kamusal alanlarda et yemekleri reklamlarının 2024 yılından itibaren yasaklanması konuşuluyor. Taslak uygulamaya geçerse söz konusu reklam yasağı, dünyada bir ilk olacak. 

BBC’nin aktardığına göre, Hollanda’nın Haarlem kenti küresel ısınmaya olumsuz etkisi nedeniyle kamusal alanlarda et yemekleri reklamlarını yasaklamak üzere. Dünyada bir ilk olacak düzenleme uygulamaya geçerse kentteki et yemekleri reklamlarının 2024 yılından itibaren yasaklanması planlanıyor.

GroenLinks Partisi’nin kaleme aldığı taslak, et sektörünün yanı sıra ifade özgürlüğünü savunan kişilerden olumsuz eleştiri aldı.

Birleşmiş Milletler’e göre besi hayvanları insan eliyle üretilen karbon salımlarının %14’üne neden oluyor.

“Et Çevreye Çok Zararlı”

GroenLinks’ten Belediye Meclisi Üyesi Ziggy Klazes etin çevreye çok zararlı olduğunu belirterek “İnsanlara bir yandan bir iklim krizi olduğunu söylerken bir yandan bunun parçası olan ürünleri almalarını teşvik edemeyiz” dedi.

Kent Yönetimi Henüz Karar Vermedi

160 bin nüfuslu kentin yönetimi sürdürülebilir yöntemlerle üretilen etin yasağın bir parçası olup olmayacağı konusunda henüz karar vermedi. Teklife Hristiyan Demokrat bir parti de destek çıktı.

“Yetkili Makamlar İleri Gidiyorlar”

Merkezi Et Sektörü Kurumu’ndan bir sözcü, “Yetkili makamlar, insanlara onlar için neyin iyi olduğunu anlatmakta ileri gidiyorlar” şeklinde konuştu. Sağcı BVNL Partisi ise yasağın girişim özgürlüğünün kabul edilemez bir ihlali olduğunu ve domuz yetiştiricileri için ölümcül sonuçlar doğuracağını açıkladı.

Diktatöryel Bir Yöntem Yorumu

BVNL’der Meclis Üyesi Joey Rademaker “Siyasal saiklerle reklamları yasaklamak neredeyse diktatöryel bir yöntem” yorumunda bulundu. Groningen Üniversitesi’nden hukuk profesörü Herman Bröning ise yasağın ifade özgürlüğünü ihlal edeceğini ve et toptancılarının dava açabileceğini dile getirdi.

Resmi istatistiklere göre Hollanda’da halkın %95’i et tüketiyor, aynı zamanda halkın yarısından fazlası da her gün et yiyor.

About Post Author