#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
PACMA

PACMA: “Her Yıl Binlerce Hayvan En Acımasız Şekillerde Öldürülüyor”

açık radyo açık kalmalı

İspanya’da hayvansever derneklerin ve hayvan hakları savunucusu siyasi parti PACMA’nın girişimleriyle boğa güreşlerinin “Kültür mü?” yoksa “Vahşet mi?” olduğu tartışmaları yine alevlendi. Boğa güreşlerinin kaldırılması için gösteriler yapan PACMA, “Toplumun çoğunluğu tarafından reddedilmesine rağmen yönetimler boğa güreşlerini kamu parasıyla sübvanse etmeye devam ediyor” itirazında bulunuyor.

Özellikle son yıllarda hayvansever derneklerin ve hayvan hakları savunucusu siyasi parti PACMA’nın girişimleriyle boğa güreşlerinin İspanya kamuoyunca tartışılması devam ediyor. AA’nın haberine göre, ülkede gelecek yıl sonunda yapılacak genel seçimlerde, belki de tarihinde ilk kez parlamentoya temsilci göndermesi beklenen PACMA’nın öncelikli hedeflerinden birinin boğa güreşinin yasaklanması olduğu biliniyor.

Etrafında 4,5 Milyar Euro Dönen Bir Ekonomi!

Boğa güreşlerini “vahşet” olarak nitelendiren ve yasaklanması için gösteriler yapan hayvansever örgütler, karşılarında yıllık 4,5 milyar euroluk bir ekonominin döndüğü sektörün temsilcilerini ve bunun kültürel bir etkinlik olarak devam etmesi gerektiğini savunan siyasileri buluyor.

Ülkedeki 17 özerk yönetim arasında yalnızca Katalonya, Kanarya Adaları ve Balear Adaları’nda boğa güreşleri yasaklanırken Madrid, Murcia, Castilla La Mancha gibi bazı bölgelerde boğa güreşleri kültürel değer olarak tanınıyor.

“Boğa Güreşleri Toplumun Çoğunluğu Tarafından Reddediliyor”

Boğa güreşlerinin kaldırılması için başta Madrid’deki Las Ventas arenası olmak üzere İspanya’nın çeşitli yerlerinde gösteriler yapan PACMA, “İspanya genelindeki boğa güreşlerinde her yıl binlerce hayvan en acımasız şekillerde öldürülüyor. Boğa güreşlerinin toplumun çoğunluğu tarafından reddedilmesine rağmen yönetimler bunu kamu parasıyla sübvanse etmeye devam ediyor ve PACMA dışındaki tüm siyasi partiler, taraf olmaya devam edip yasağı desteklemiyor” açıklamasını yapıyor. PACMA, İspanya’da arenalarda her yıl 11 bine yakın boğanın öldürüldüğünü belirtiyor.

Sağ Görüşlü Partiler Boğa Güreşlerini Destekliyor

Boğa güreşinin kökeni tamamen İspanya’ya dayanıyor ve 13. yüzyıldan itibaren halkın izleyici olarak katılımıyla kültürel etkinliğe dönüştürülmüş durumda. Siyasi açıdan sağ görüşlü partilerce destek gören boğa güreşleri, 2013’te Senato’da alınan kararla İspanya’nın “kültürel mirası” ilan edildi.

İspanya’da 1956’da bir firmanın reklamı olarak başlayan, otoyollarda şehirlerin girişlerine konulan dev metal boğa figürü, bugün ayrılıkçı Katalonya ve Bask bölgeleri dışında hâlâ devlet desteğiyle ülke sembolü olarak tutuluyor. Ülkedeki yabancılara verilen oturum ve çalışma kartlarının üzerinde de boğa figürü basılı. İspanya’da yılda 800’ün üzerinde boğa güreşi etkinliği düzenlenirken boğa güreşine yapılan kamu sübvansiyonlarının yılda 500 milyon euroyu bulduğu belirtiliyor.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı