Enerji

İran’da Hava Kirliliği Sadece 1 Senede 42 Bin Kişinin Ölümüne Yol Açtı

hava kirliliği

İran Meclis Çevre Grubu Başkanı Sümeyye Rafii, 2021’de ülkede 41 bin 700’den fazla kişinin hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek Sanayi Maden ve Ticaret Bakanlığı’nın ülkeye ithal edilecek araçların emisyon standardının Euro 6’dan Euro 5’e düşülmesi önerisini eleştirdi. Rafii, “Ne yazık ki bu yıl Tahranlılar iki gün, İsfahan, Kerec, Ahvaz ve Erak halkı ise sadece birer günü temiz hava ile geçirdi” dedi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’na (İSNA) göre, İran Meclis Çevre Grubu Başkanı Sümeyye Rafii, Sanayi Maden ve Ticaret Bakanlığı’nın ülkeye ithal edilecek araçların emisyon standardının Euro 6’dan Euro 5’e düşülmesi önerisini eleştirerek hava kirliliğinin ülkeye verdiği zararlara ilişkin bir açıklama yaptı.

AA’nın haberine göre Rafii, Bakanlığın önerisinin resmi prosedürlerden geçmeden Bakanlar Kurulu’nda kabul edilmesine tepki gösterdi. Bunun Temiz Hava Yasası’na aykırı olduğunu dile getiren Rafii, hava kirliliğinin ülkeye maliyetinin düşünülenden fazla olduğunu vurguladı. Rafii şunları aktardı: “Dünya Bankası raporuna göre, 2021 yılında ülkede 41 bin 700’den fazla kişi havada asılı kalan 2,5 mikrondan küçük partikül madde nedeniyle hayatını kaybetti.”

“Dolaylı Maliyetler Henüz Görülmedi”

Hava kirliliğinin ülkeye verdiği zararın yılda 7 ile 11 milyar dolar arasında olduğunu söyleyen Rafii, dolaylı maliyetlerin ise henüz görülmediğine dikkati çekti. Rafii, “Ne yazık ki bu yıl Tahranlılar iki gün, İsfahan, Kerec, Ahvaz ve Erak halkı ise sadece birer günü temiz hava ile geçirdi” diye konuştu.

Ülkede, yılın başlangıcı olarak kabul edilen 21 Mart’tan bu yana başkent Tahran’da hava kalite endeksi açısından sağlığa zararlı gün sayısının geçen yılın aynı dönemine göre iki kat artış gösterdiği belirtiliyor.

About Post Author