#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
okyanus sıcaklıkları

Rekor Seviyeye Ulaşan Okyanus Sıcaklıkları İklim Sisteminde Derin Değişimlere Yol Açıyor

açık radyo açık kalmalı

İklim değişikliğiyle ilgili yapılan ve Advances in Atmospheric Sciences isimli hakemli dergide yayımlanan bir araştırmaya göre, 2022’de dünya genelinde okyanus sıcaklıkları rekor seviyeye ulaştı. İnsan kaynaklı emisyonlardan kaynaklanan ısıyı emen okyanusların ısınması, aşırı hava olaylarının yanı sıra iklim sisteminde derin değişimlere yol açıyor.

The Guardian’ın haberine göre bilim insanlarından oluşan bir ekibin yaptığı araştırma, insan kaynaklı emisyonlardan kaynaklanan ısıyı emen okyanusların 2022’de en yüksek sıcaklığa ulaştığını ortaya koydu. Araştırmada bu durumun iklim sisteminde derin değişimlere yol açtığına dikkat çekildi.

Orta enlem Pasifik ve Atlantik Okyanusları’ndaki yoğun ısınmayla birlikte Kuzey Yarımküre’de rekor kıran sıcak hava dalgaları ve kuraklık olaylarının arttığını ifade eden araştırma, Advances in Atmospheric Sciences isimli hakemli dergide yayımlandı. Araştırmaya göre okyanusların ısınması ve aşırı hava koşulları üzerindeki etkileri, insanlık net sıfır emisyona ulaşana dek artacak.

ABD’de St. Thomas Üniversitesi’nden Prof. John Abraham, küresel ısınmanın %90’dan fazlasının okyanusları etkilediğini belirterek “Okyanusların ısınması nedeniyle daha aşırı hava koşulları yaşıyoruz. Bunun tüm dünyada korkunç etkileri var” şeklinde bilgi verdi.

1958’den itibaren tutulan kayıtlar, 1990’dan itibaren ısınmanın hızlanmasıyla birlikte okyanus sıcaklığında önemli bir artış olduğunu ortaya koyuyor.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı