#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
deprem

Depremde Can Kaybı ve Yaralı Sayısı Artıyor

açık radyo açık kalmalı

6 Şubat günü, saat 04.17’de Kahramanmaraş-Pazarcık’ta 7,7 büyüklüğünde ve en büyüğü Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde olacak şekilde toplam 648 deprem meydana geldi. Binlerce can kaybının yaşandığı, arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği deprem bölgesinde ihtiyaç listesi artıyor. İskenderun’da deniz suyunun yükseldiği bilgisine ulaşıldı. Halen enkaz altından sağ kurtarılan yurttaşlar var.

AFAD saat 06.15 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 6 bin 234 can kaybı olduğunu, 37 bin 11 kişinin yaralandığını açıkladı. AFAD’dan yapılan açıklamada, “06.02.2023 tarihi 04.17’de Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. İlk depremin ardından en büyüğü Elbistan Merkezli 7,6 büyüklüğünde olacak şekilde toplam 648 deprem meydana gelmiştir” denildi.

Açıklamada, “SAKOM’dan alınan bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 6,234 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 37,011 vatandaşımız yaralanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Isıtıcı Yokluğu Çekiliyor, ATM’lerde Para Yok

İskenderun’dan canlı yayınla Habertürk’e bağlanan Fevzi Çakır son durumu şu şekilde ifade etti: “İskenderun ilçe merkezinde çok önemli iki olay var: Arkadaki duman tabakası İskenderun Limanı’nda depremin hemen ardından başlayan ve devam eden yangına ait. Bir yandan enkaz kaldırma ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. İnsani yardımların yaygınlaştırılması konusunda çabalar var” dedi ve yurttaşların özellikle ısıtıcı yokluğu ve ATM’lerde para bulunmaması konusunda zorluklar yaşadıklarını dile getirdi.

İskenderun’da Deniz Yükseldi

İskenderun’da asfaltın yarıldığını ve deprem bölgesinde tüm güzergah boyunca daha derin yarıklar gördüklerini söyleyen Çakır, “Kent merkezinde de manzara aynı. İskenderun sahilinde denizin gelgitleri, deniz yükseldiği için yaklaşık 200-250 metre denizle karanın birleştiğini görüyoruz. Sahil boyunca depremden etkilenen insanların daha da etkilendiğini gösteriyor. Buradaki suyun boşaltılmasında İstanbul’dan gelen ekipler de yoğun bir çaba içerisinde” şeklinde konuştu.

Çakır, İskenderun Limanı’ndaki yangına hem uçaklar hem yangın söndürme helikopterleri ile müdahalenin sürdüğünü ve bölgede yoğun bir yıkımın söz konusu olduğunu söyledi.

Bölgeden edinilen bilgiye göre, Çay Mahallesi Mete Aslan Bulvarı’nda sahilden iç kısma doğru yaklaşık 200 metrelik su birikintileri oluştu. Su seviyesinin araçların tekerlek hizasına geldiği bölgede, trafik yoğunluğu da oluştu. Bu arada denizden gelen suyun sadece yollarda olduğu, evlere ulaşmadığı görüldü.

Suriye’de de Can Kaybı Yükseliyor

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Türkiye’nin en az 10 kentini ciddi şekilde etkilerden Suriye’ye de etkisini gösterdi. Suriye’de 2 bine yakın kişi hayatını kaybetti, yaralananların sayısı ise 4 bine yaklaştı. Suriye’de depremlerden etkilenen İdlib, Halep, Hama, Lazkiye ve Tartus illerinde arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı