#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
BM

BM’nin Sürdürülebilir Çevre Hakkı Kararı Türkçeye Çevrildi

açık radyo açık kalmalı

BM Genel Kurulu’nun “temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre hakkı”nı bir insan hakkı olarak tanıdığı tarihi kararı, Altıparmak Hukuk Bürosu tarafından Türkçeye çevrildi.

Altıparmak Hukuk Bürosu, BM Genel Kurulu’nun “temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre hakkı”nı bir insan hakkı olarak tanıdığı tarihi kararını Türkçeye çevirdi.

Altıparmak Hukuk Bürosu’nun, sosyal medya hesabından yapılan paylaşımında şu ifadelere yer verildi:

“BM Genel Kurulu’nun ‘temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre hakkı’nı bir insan hakkı olarak tanıdığı tarihi kararını Türkçeye çevirdik.  BM Genel Kurul kararı, 28 Temmuz 2022 tarihinde Genel Kurulda oylandı ve 161 lehte oyla kabul edildi.

BM üyesi 8 devlet -Beyaz Rusya,Kamboçya,Çin, Etiyopya,İran,Kırgızistan,Rusya Federasyonu ve Suriye- karara çekimser kaldı.Genel Kurul kararı,Ekim 2021de BM #İnsanHakları Konseyi tarafından kabul edilen ve hukuk büromuzca Türkçeye çevrilen 48/13 nolu ilke kararına dayanıyor.

GK Kararı temiz,sağlıklı ve sürdürülebilir #çevrehakkı’nın ‘diğer haklar ve mevcut uluslararası hukukla bağlantılı’ olduğunu ve bunun teşviki için ‘uluslararası çevre hukuku ilkeleri çerçevesinde’ çok taraflı çevre anlaşmalarının ‘uygulanmasını gerektirdiğini’ teyit ediyor.

İklim değişikliğinin #insanhakları meselesi olduğunun altını yeniden çiziyoruz. Çevirimizin temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre hakkı için çaba harcayan tüm kişi ve kurumlar için faydalı olmasını ümit ediyoruz.”

Birleşmiş Milletler Genel Kurul Kararı metninin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı