Enerji

Yeni Analiz: Enerjide En Yüksek Maliyet Kömür Madenciliğinde

kömür

Yeni bir analiz, daha yüksek güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesine sahip enerji şirketlerinin fosil yakıt odaklı emsallerine göre daha düşük öz sermaye ve borç maliyetine sahip olduğunu saptadı. Enerjide en yüksek sermaye maliyetine sahip sektörün kömür madenciliği olduğu hesaplandı.

Oxford Sürdürülebilir Finans Grubu tarafından yapılan yeni bir analiz, küresel ölçekte yenilenebilir enerji odaklı elektrik şirketlerinin borç maliyetinin %6’yken, fosil yakıt şirketlerinin borç maliyetinin %6,7 seviyesinde olduğunu belirledi. Kömür madenciliği ise en yüksek sermaye maliyetine sahip.

Analize göre, yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanan kuruluşların öz sermaye maliyeti %15,2 ile öz sermaye maliyeti %16,4 olan fosil yakıt odaklı kuruluşlara göre daha düşük olarak saptandı. Söz konusu fark, iklim politikalarının daha yaygın olduğu Avrupa’da ise belirgin şekilde öne çıkıyor. Avrupa’da 2015’ten bu yana güneş ve rüzgar kapasitesi daha yüksek olan şirketlerin öz sermaye maliyeti %17’den %14’e kadar geriledi.

Dünyada enerjide en yüksek sermaye maliyetine sahip sektörün ise kömür madenciliği olduğu hesaplandı. Kömür madenciliğinde borç maliyeti 2021’de %7,9’a, öz sermaye maliyeti %18,2’ye yükseldi. Avrupa’da ise petrol ve gaz üretimi odaklı şirketlerin en yüksek öz sermaye maliyetine sahip olduğu görüldü.

Önemli Bir Belirleyeci

Oxford Sürdürülebilir Finans Grubu Direktörü Ben Caldecott analize ilişkin değerlendirmesinde, “Sermaye maliyeti, farklı enerji teknolojilerinin toplam maliyetinin önemli bir belirleyicisidir ve finansal piyasaların algıladığı riskleri yansıtır, örneğin kömürün yenilenebilir enerjilerle ne kadar hızlı yer değiştirebileceği gibi” dedi.

Raporun başyazarı Gireesh Shrimali ise Kuzey Amerika’da yenilenebilir ve fosil yakıtlı enerji için sermaye maliyetinde tutarlı bir eğilim görülmediğini belirterek, “Görülmesi gereken şey, özellikle son Enflasyon Azaltma Yasası gibi büyük değişikliklerle politika ortamının değişip değişmeyeceğidir” yorumunu yaptı.

About Post Author