#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
uefa

2026’daki UEFA Finali “Çöpe Atık Göndermeyen” İlk Etkinlik Olacak

açık radyo açık kalmalı

2026’ya kadar UEFA Şampiyonlar Ligi Finallerini “çöpe atık göndermeyen” bir organizasyon haline getirmek hedefiyle yenilikçi çözümler geliştiriliyor. 2026’daki UEFA Finallerinin “çöpe atık göndermeyen” ilk etkinlik olması hedefleniyor.

UEFA ile iş birliği yapan PepsiCo, Pepsi, Lay’s, Doritos ve Gatorade markalarının gücünü kullanarak 2026 yılına kadar UEFA Şampiyonlar Ligi Finallerini “çöpe atık göndermeyen” bir organizasyon haline getirmek hedefiyle yenilikçi çözümler geliştiriyor. PepsiCo ve UEFA, 10 Haziran’da İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nda gerçekleşecek UEFA Şampiyonlar Ligi Finali’nde futbolun çevre üzerindeki etkisini en aza indirmeyi ve kaynak verimliliğini artırmayı amaçlayan ve “azalt, tekrar kullan ve geri dönüştür” yaklaşımına dayalı döngüsel ekonomi uygulamalarını hayata geçirecek.

UEFA Şampiyonlar Ligi Finalinde kullanılacak tamamen geri dönüştürülebilir, sıfır plastik içeren ve biyolojik olarak çözünebilir fiber bardaklar, tek kullanımlık plastik bardak tüketimini önemli ölçüde azaltacak.

Tekrar kullanım çözümleri sayesinde, bu yılki UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi Finalinde sunulan yiyecek ve içeceklerde ilk kez iade edilebilir ambalajlar kullanıldı. Taraftarlar içecekler için sunulan 52 bin adet 0.40L hacimli şeffaf bardakları 2 Euro iade depozitosu ile satın alabildi. Bardakların yanı sıra Doritos Nachos ürünleri stadyum genelinde depozitolu tepsilerde servis edildi. Ayrıca PepsiCo, İstanbul’da, gezegeni tek kullanımlık plastikten kurtarmak için akıllı teknolojilerden yararlanan, dünyanın önde gelen ölçeklenebilir yeniden kullanım sistemi TURN ile iş birliği yaptı. Bu kapsamda, Şampiyonlar Festivali standlarında, TURN sistemiyle sunulan 48 bin akıllı bardak ve toplama kutuları bulundurulacak.

Final etkinliklerinde sunulan tüm PepsiCo yiyecek ve içeceklerinin ambalajları %100 geri dönüştürülebilir olacak. Bunun yanında, İstanbul’daki Atatürk Olimpiyat Stadı’nda, etkinlik sonrası toplanan atıkların detaylı bir şekilde ayrıştırılması için 220 adet geri dönüşüm kutusu bulunacak.

PepsiCo Avrupa Sürdürülebilirlik Direktörü Archana Jagannathan, “UEFA’nın hem erkekler hem de kadınlar Şampiyonlar Ligi Finallerinde önemli bir rol oynamaktan gurur duyuyoruz. Taraftarlara unutulmaz bir deneyim yaşatmaya devam ederken, saha içinde ve dışında olumlu bir değişim yaratmak için futbolu bir araç olarak kullanmanın ayrıcalığını yaşıyoruz” dedi.

UEFA Sosyal ve Çevresel Sürdürülebilirlik Direktörü Michele Uva ise şöyle konuştu: “UEFA, bu iki önemli final etkinliğinde döngüsel ekonomi uygulamalarını hayata geçirmek için PepsiCo ile iş birliği yapmaktan mutluluk duyuyor. Çevresel zorluklarla mücadelede üzerimize düşeni yapmak üzere attığımız adımlar, Avrupa’daki ulusal federasyonlar, lig ve kulüplerdeki futbol maçlarına yönelik uygulanabilir çözümler bulmaya ve bunları yaymaya odaklanıyor.”

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı