#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
göçmen

Ege Denizi’nde Tekne Battı: En Az 78 Göçmen Yaşamını Yitirdi

açık radyo açık kalmalı

Kaçak göçmenleri taşıyan bir balıkçı teknesi Yunanistan’ın güney kıyıları yakınlarında belirlenemeyen bir nedenle battı. En az 78 kişinin hayatını kaybettiği tekne kazasında, can kaybının artmasından endişe ediliyor.

Yunanistan açıklarında göçmenleri taşıyan bir tekne İyon Denizi kıyısında, Pylos kentine 80 kilometre mesafede battı. Kazada en az 78 kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, bazı yardım kuruluşları teknede 700’den fazla kişinin bulunduğunu aktardı. Yunanistan hükümeti, facia sonrası üç gün ulusal yas ilan etti.

Ekipler şu ana kadar 100’den fazla kişiyi kurtarmayı başarsa da Yunan yetkililer ve Uluslararası Göç Örgütü, yüzlerce göçmenin kayıp olabileceğini belirtiyor. Fransız AFP haber ajansına konuşan bir göçmen bakanlığı yetkilisi, teknede yüzlerce kişinin bulunduğunu söyledi. Uluslararası Göç Örgütü, Twitter üzerinden çok daha fazla ölü olmasından endişe ettiklerini, ilk bilgilerin teknede 400’e yakın kişi olduğunu gösterdiğini açıkladı.

Alarm Phone isimli bir başka yardım kuruluşu ise teknede bulunanlardan yardım çağrısı aldıklarını açıkladı. Örgüt yetkilileri, batmadan önce teknede 750 kişinin bulunduğunun kendilerine aktarıldığını duyurdu.

Yunan Sahil Güvenliği, teknenin Salı günü geç saatlerde uluslararası sularda havadan tespit edildiğini aktardı. Sahil Güvenlik birimleri, tekneye yapılan yardım çağrısının reddedildiğini, güvertedeki kişilerin de can yeleği olmadığını kaydetti. Yetkililer, teknenin tespit edilmesinden birkaç saat sonra alabora olduğunu, kurtarma çalışmalarının da hava şartları nedeniyle güçleştiğini duyurdu.

Denizdeki göçmenlere acil yardım hattı hizmeti veren Alarm Phone adlı kuruluş, Yunan sahil güvenliğinin, yardım göndermeden saatler önce teknenin zor durumda olduğunu fark ettiğini belirtti. Kuruluş, teknedeki göçmenlerin “Yunanistan’ın korkunç ve sistematik geri itme pratikleri” nedeniyle, Yunan yetkililerin yardımını istememiş olabileceğini de ekledi.

20’li yaşlarda göçmenlerle dolu olan balıkçı teknesinin Libya’dan İtalya’ya gittiği belirtildi. Hayatını kaybeden göçmenlerin kimlikleri açıklanmadı. Kaza sonrası kurtarılan göçmenler Yunanistan’ın Kalamata kentinde tedavi altına alındı.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı