Ekonomi

“Step ile Müşterilerimizi Sürdürülebilir Tercihlere Yönlendiriyoruz”

step

Finans sektörünün dönüştürücü gücünün farkında olduklarını söyleyen Yapı Kredi Kurumsal İletişim Direktörü Arda Öztaşkın, “Bu süreçte gördük ki, büyük kitleleri harekete geçiren ve dönüştüren güç bireylerin attığı adımlarda saklı” diyor. Geçtiğimiz aylarda kitle iletişim araçlarında yaygın olarak iletişimini yaptıkları Yapı Kredi Step uygulamasının bu anlayışın bir yansıması olduğunu söyleyen Öztaşkın, Yapı Kredi Step ile müşterilerini bilinçli ve sürdürülebilir tercihlere yönlendirdiklerini, uygulamayı Yapı Kredi Mobil’e entegre ettiklerinden bu yana 200 binden fazla müşterinin Step’le tanıştığını söylüyor.

YAZI: Barış DOĞRU

Bankanızın iletişim çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Tercih Programı: Step” gerçekten oldukça ilgi çekici bir çalışma. Bu çalışmayı genel olarak anlatır mısınız? Neyi hedefliyorsunuz bu çalışmayla?

Gezegenimizin sınırlı olan kaynakları, maalesef her geçen gün daha fazla azalıyor. Bu noktada bizden sonraki nesillere daha yaşanılır bir dünya bırakmak için hepimizin büyük bir sorumluluğu var. Kaynaklarımızın doğru kullanımı konusunda kendi etki alanımızda her zamankinden daha fazla gayret göstermemiz gerekiyor.

Bizim Yapı Kredi olarak en önem verdiğimiz noktalardan biri; yalnızca kendi iş alanlarımızda değil, her alanda toplumumuza değer katmak. Bunu yaparken odağımıza, çalışanlarımız ve müşterilerimizden başlayarak tüm paydaşlarımızı alıyoruz. Sadece ekonomik gelişim adına değil; topluma, insana ve doğaya dost sürdürülebilir bir gelecek için var gücümüzle sınırları kaldırmaya çalışıyoruz. Attığımız tüm adımların teme-linde ortak fayda ve değer yaratmak var.

Bu doğrultuda finans sektörünün dönüştürücü gücünün de farkında olan bir kurum olarak sürdürülebilirlik alanında çalışmalarımıza 2011 yılında başladık. Bu süreçte gördük ki, büyük kitleleri harekete geçiren ve dönüştüren güç bireylerin attığı adımlarda saklı. Bu nedenle sürdürülebilirlik konusunda müşterilerimizden başlayarak toplumda bireysel bir farkındalık yaratıp insanları harekete geçirmeyi, ana amaçlarımızdan biri olarak belirledik. Bunun için sıra dışı bir işe imza atarak Yapı Kredi Step ile müşterilerimizi bilinçli ve sürdürülebilir tercihlere yönlendiriyoruz. Step ile toplumda bireysel bir farkındalık yaratıp, insanları harekete geçirmeyi hedefliyoruz. Çünkü iklim krizi konusunda yapılacak doğru ve sürdürülebilir tercihlerin, geleceğimiz için çok önemli ve kritik olduğunu biliyoruz.

Aynı zamanda sürdürülebilirlik konusunda sorumluluk almaya hazır olan büyük bir kitleye öncülük ediyoruz. Step ile sadece yol göstermekle kalmayıp, tümpaydaşlapaydaşlarımıza motivasyon sağlayacak çeşitli çalışmalar da gerçekleştiriyoruz. E-dekont, e-ekstre, ESG yatırım fonları, toplu taşımayı kullanma gibi sürdürülebilir tercihler yapabiliyorlar. Bir ekosistem olarak kurguladığımız Step içerisinde günlük hayatın farklı alanlarında sürdürülebilir tercihler yapan kullanıcılarımız bu tercihleriyle Step puan kazanabiliyor. Bu puanlar sayesinde kullanıcılar, Step’e dahil olan STK’ların projelerine bağış yapabiliyor. Böylece bireyler, sürdürülebilir tercihlerini kolayca toplumsal faydaya dönüştürebiliyor. Tüm bunların merkezinde, Step ile yaşam tarzlarının, ticaret yapma biçimlerinin, tüketim alışkanlıklarının, üretim şekillerinin ve tercihlerin sürdürülebilirlik yönünde dönüştüğü bir ekosistem ve kültür yaratmayı hedefliyoruz.

Şirketlerin genel olarak sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarını çok iyi planlamadıklarını ve çoğunlukla gerçek bir etki yapabilecek alanların çok uzağında kaldıklarını düşünüyorum. Sözgelimi bir banka için önceliklendirme analizinde, zaten az olan kurumsal emisyonlarını düşürmek değil, kredilerini doğru yönlendirerek müşterilerinin emisyonlarını azaltmak çok daha önemli bana göre. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Step bu anlamda nasıl bir yere oturuyor?

Sizin de altını çizdiğiniz gibi; finans sektörünün, iş dünyasına sağladığı finansmanlardan kaynaklı dolaylı etkisini düşünürsek faaliyet alanı oldukça geniş ve kuvvetli. Finansmana erişim noktasında büyük bir itici ve dönüştürücü güç haline gelen karbon nötr olma hedefleri, sürdürülebilir dönüşüm için finans sektörüne büyük bir güç veriyor. Sektörümüzün sahip olduğu bu büyük güç, müşterilerinizin sürdürülebilirlik yolculuğundaki dönüşümünü de hızlandırıyor. Bu nedenle finans sektörü, sahip olduğu bu büyük dönüştürücü güçle sürdürülebilirlik konularında büyük bir misyon üstlenmek zorunda.

Kurulduğumuz ilk günden beri varoluş amacını sadece faaliyet gösterdiği alanlarda değil, toplumsal gelişim için her alanda katkı yapmak olarak belirleyen ve bunun için de ‘sınır tanımayan’ bir kurumuz. Bu nedenle sürdürülebilirlik, bizim için gelip geçici bir eğilim ya da yükselen bir duyarlılığın çok ötesinde. Kurum içi sürdürülebilirlik çalışmalarımızın yanı sıra tüm paydaşlarımızın sürdürülebilirlik dönüşümlerinde yanlarında olmak, sürdürülebilirlik stratejimizin önemli bir parçası. Sağladığımız finansman olanaklarının dışında alanında uzman ekiplerimizle sürdürülebilirlik alanında çeşitli danışmanlıklar da sağlıyoruz. Ayrıca müşterilerimize sunduğumuz sürdürülebilir ve yenilikçi ürün portföyümüzü her geçen gün genişletiyor, sunduğumuz finansal çözümlerle sürdürülebilir bir dünya için olumlu etkimizi artırıyoruz.

Diğer yandan da sürdürülebilirlik bilincini ve kültürünü ileri taşımak için öncülüğünü yaptığımız Koç Holding liderliğinde gerçekleşen Karbon Dönüşüm Programı’yla ülkemize kalıcı, çözüm odaklı ve sürdürülebilir katkıda bulunmak için yola çıktık. Bu anlamda Step’in, özellikle dönüşüm konusunda tüm paydaşlarımızı aktif oyunculara çevirmekle ilgili çok önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz.

Sürdürülebilirlik alanındaki tüm çabalarımızın altında geleceğe daha iyi bir dünya bırakma hayali yatıyor. Yapı Kredi Step’le yaygın üye işyeri ağımızda bulunan markalarımızı da Step üyesi yapmak için çalışmalarımız devam ediyor. Tüm paydaşlarımızı, sürdürülebilirlik alanında yapabileceklerini fark edip buna uygun tercihler yapmaları yönünde teşvik ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki toplumun her katmanında sürdürülebilir tercihler yapmaya başladığımızda dönüşüm katlanarak büyüyecek.

Yalnızca bununla da sınırlı kalmıyoruz. Yapı Kredi’nin tüm ürünleri, servisleri ve segmentleriyle etkileşim içerisinde olan Step’i, uzun soluklu ve kendini sürekli optimize ederek yeni alanlar yaratan bir proje olarak tasarladık. Yani aslında Step, yaşayan bir sürdürülebilirlik ekosistemini ifade ediyor.

Step, güzel ve ilgi çekici bir kampanya. Bugüne kadarki çalışmalardan neler elde ettiniz? Ne gibi dersler çıkardınız? Bundan sonrası için nasıl devam etmeyi düşünüyorsunuz?

Step ile ülkemize kalıcı, çözüm odaklı ve sürdürülebilir katkıda bulunmak için önemli bir adım attık. Step’i, Yapı Kredi Mobil’e entegre ettiğimiz günden bugüne oldukça geniş bir kitleye ulaştık. Bu sonuç, müşterilerimizin de sürdürülebilir bir dönüşüm için adım atmaya ne kadar hazır ve istekli olduğunu gösterdi. Şu anda iki yüz bine yakın kullanıcının Step’le tanıştığını söyleyebilirim.

Step ile bireylere “bir tercih çok şey değiştirir” dedik ve tercihlerinin önemini vurguladık. İçeriklerimize gelen geri dönüşler, sürdürülebilirlik yolculuklarında bireylere rehberlik etmenin önemini bir kez daha ispat etti. Step’i kamuoyuyla tanıştırdığımız andan itibaren gelen olumlu geri dönüşler de doğru yolda olduğumuz notasında bizi motive ediyor ve cesaretlendiriyor.

Dünya olarak geçmişle hayıflanacak durumda olmasak da bugün çabalarımızı nereye yönlendireceğimizi seçebiliriz. Çevreye, insanlara ve insanlık değerlerine önem vermenin herkes için gerçek fayda sağlayacağını biliyoruz. Tüm dünya olarak iklim krizi, küresel ısınma, kirlilik, adaletsizlik, cinsiyet eşitsizliği, tüm insanlığa medeni haklar gibi sorunları çözmemiz gerekiyor. Dikkatimizi ve çabamızı odaklamayı seçtiğimiz yer, gerçekliğimizi belirleyecek. Bu sorunları reddetmek ve kaçmak yerine, bunları çözmek için her sektörden her markanın önemli şeyler yapabileceğine inanıyorum.

Önümüzdeki dönemde de sorumlu bankacılık alanında şeffaf iletişim yürütmeye ve sürdürülebilirlik alanındaki öncü çalışmalarımızla sınırları kaldırmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda, destekçisi olduğumuz uluslararası sürdürülebilirlik girişimlerine verdiğimiz taahhütleri yerine getirmek için oluşturduğumuz yol haritasını izlemeyi kararlılıkla sürdüreceğiz.

About Post Author