Teknoloji

Yapay Zeka ile Su Kirliliği Engellenecek

yapay zeka

İngiltere’nin güneybatısındaki kıyı beldesinde, su kirliliğini önlemeye yardımcı olmak için yapay zeka kullanılacak.

Yazı: Jonah Fisher

Çeviri: Aslı ATAKAN

İngiltere’nin kıyı beldesi Combe Martin’de, yapay zekanın (AI) su kalitesini iyileştirmeye yardımcı olması umuduyla pilot bir proje hayat buluyor.

Nehirlere ve tarlalara yerleştirilen sensörler, yerel nehirlerin, yağışın ve toprağın durumu hakkında bir resim çizecek.

Yapay zeka daha sonra, bu verileri uydu görüntülerine yansıyan yerel arazilerin kullanımıyla birleştirecek.

AI, nehir sistemlerinin, tarım atıkları gibi unsurlara karşı en savunmasız olduğu zamanı tahmin edecek. Bu, çiftliklerin gübre uygulamalarını ertelemeleri gibi önlemlerin alınmasını sağlayacak.

Bilgisayar sistemleri şirketi CGI, yapay zeka projesini haritalama uzmanı bir şirket olan Ordnance Survey ile yürütüyor. CGI, bir test sürüşünün %90’dan fazla doğruluk payına sahip olduğunu belirtti.

Çalışma, korunan bir alan olan ve Kuzey Devon Biyosfer Rezervi olarak bilinen, önemli doğal yaşam alanlarının yanı sıra, tarım arazileri ve küçük kasabaların da yer aldığı 142 km karelik arazide deneme aşamasında.

“AI’ye geçmişi vereceğiz” diyen CGI’nin Baş Sürdürülebilirlik Sorumlusu Mattie Yeta şu yorumda bulundu: “Tahmin mekanizmalarını öğrenmesi ve geliştirmesi için tüm sensörlerden gelen veri setlerini AI’ye sunacağız. Böylece, coğrafi bilgilerin yanı sıra, olayların nerede ve ne zaman gerçekleşeceğini de bildirebilecek.”

Projenin, Combe Martin tatil beldesinin uzun süredir endişe kaynağı olan yüzme suyunu temizlemesi umuluyor.

North Devon Biosphere Reserve’den Andy Bell bölge için, “Su kalitesi açısından her zaman dibe vurmuştur” diyor.

Combe Martin’deki su, geçen yıl Çevre Ajansı tarafından “iyi” olarak değerlendirilmiş olsa da Bell bunun büyük ölçüde kurak havaya bağlı olduğunu düşünüyor. Bell, bahsedilen durumun, tam anlamıyla 2018 ve 2019’da gerçekleştiğini ve “zayıf” derecesi alan bu yıllarda, insanlara yüzmemeleri için bir duyuru yapıldığını söylüyor.

Bell konu hakkında “Eğer bu sorun çözülmezse toplumda büyük bir endişe oluşur. Kafeleri, restoranları, pansiyonları etkiler… İnsanlar eğlenmek için temiz bir yere gelmek ister” ifadelerini kullanıyor.

Bell’e göre, Umber Nehri baş suçlu. Nehir kumsal kenarında, yemyeşil alglerden oluşan bir koridordan geçerek denize ulaşıyor. Umber, bir akarsudan daha fazlası. Ancak hem bir şebeke arıtma tesisi tarafından hem de çiftliklerden gelen tarımsal atıklarla besleniyor.

Umber’ı temizlemek, plajdaki su kalitesini iyileştirmeye yönelik bir ilk adım olarak görülüyor. IA projesine göre bunun anahtarı, büyük miktarda alınan gerçek zamanlı bilgi.

Combe Martin plajının birkaç kilometre yukarısında, nehirde yüzen bir su sensörü kuruldu. Kıyıya kabloyla, üzerinde güneş panelleri bulunan kare bir kara kutu bağlandı.

Bu sensör, su sağlığının altı temel göstergesi olan asidite (pH), amonyak, suda çözünmüş oksijen miktarı ve suyun ne kadar berrak olduğu (bulanıklık) gibi verilerin otomatik olarak iletilmesini sağlıyor.

2.500 dolar değerindeki sensörleri projeye sağlayan çevre odaklı teknoloji şirketi Watr’ın CEO’su Glyn Cotton, “Bu, su kalitesi hakkında gerçekten iyi bir genel bakış” ifadelerini kullanıyor.

Cotton, “Eğer kanalizasyon, akıntıya karşı boşaltılıyorsa, amonyak ve pH gibi göstergelerde ani yükselmeler görebiliriz. O zaman bunu sıcaklık ve çözünmüş oksijen seviyeleriyle karşılaştırabiliriz” diye ekliyor.

Havza alanı boyunca, su, toprak ve yağış göstergelerinin bir karışımı olan, yaklaşık 50 bağlantılı bir sensör kullanılıyor. Haritalama şirketi Ordnance Survey, bu bilgileri konuma özgü veriler ve uydu görüntüleriyle bütünleştirmek için uzmanlık sağlıyor.

Ordnance Survey’den Donna Lyndsay, “Bir kirlilik olayı olduğunda, bunun belirli bir alanla ilişkili olup olmadığının anlaşılması için verileri kullanarak modeli eğitmeye başlayabiliriz. Örneğin, her yeri silip süpüren, belirli bir yağmur olayı var mıydı?” diyor.

AI’nın, örneğin, çiftçiye, toprak kuruysa ve şiddetli yağmur bekleniyorsa, su yollarına gübrenin gelmesi ihtimali nedeniyle, daha fazla gübre koymamasını tavsiye etmesi umuluyor.

AI projesinin ilk aşaması, tarihsel verileri kullanarak masa başı araştırması olan bir modeldi ve CGI, kirlilik olaylarını %91,5 doğruluk payıyla tahmin ettiğini belirtti. Artık yapay zeka modeli “doğada” serbest bırakılıyor. Asıl soru, aynı başarıyı gösterip gösteremeyeceği.

CGI’ den Mattie Yeta, “Burada (Kuzey Devon) çok küçük bir başlangıç yapıyoruz ama fikir, ölçeği büyütüp bunu İngiltere’nin farklı bölgelerine yaymak” diyor.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

About Post Author