#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
can

Hawaii’de Devam Eden Orman Yangınlarında Can Kaybı 93’e Ulaştı

açık radyo açık kalmalı

ABD’nin Hawaii eyaletinde süren orman yangınlarında yaşamını yitirenlerin sayısı 93’e ulaştı. Can kaybının artmasını beklediklerini söyleyen Hawaii Valisi Josh Green, “Bu, Hawaii’nin yaşadığı en büyük felaket” dedi. Ayrıca Maui Adası’nın geneline yerleştirilen 80 afet uyarı sireninden hiçbirinin yangınlar sırasında çalışmadığı ortaya çıktı.

CNN’in haberine göre, ABD’nin Hawaii eyaletinde süren orman yangınları ile ilgili olarak Maui Bölge Yönetimi bir açıklama yaptı. Açıklamada, yangınlar nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 93’e çıktığı bildirildi. Bölgedeki yetkililer, Büyük Ada ve Maui Adası’nda devam eden orman yangınlarındaki son duruma ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Hawaii Valisi Josh Green, can kaybının artmasını beklediklerini söyleyerek, “Bu, Hawaii’nin yaşadığı en büyük felaket. 2 bin 200 civarında yapı yok oldu ve hasarların miktarı 6 milyar doları buldu” dedi.

Maui Polis Şefi John Pelletier ise yaşamını yitirenlerden yalnızca iki kişinin kimliğinin tespit edilebildiğini söyledi. Arama-kurtarma çalışmalarını olabildiğince hızlı gerçekleştirmek istediklerini belirten Pelletier, “Ancak şu ana kadar köpeklerle yangın bölgesinin yalnızca %3’ünü arayabildik” bilgisini verdi.

İtfaiye yetkilisi Lori Moore-Merrell, Hawaii’deki can kaybının 2018’de California’da 85 kişinin yaşamını yitirdiği yangınları geçtiğini dile getirdi. Moore-Merrell, “Hawaii’deki yangınlar, ABD’de son 100 yılda en çok can kaybının yaşandığı orman yangınları oldu” şeklinde konuştu.

Afet Uyarı Sisteminin Çalışmadığı Belirtildi

Maui Adası’nın geneline yerleştirilen 80 afet uyarı sireninden hiçbirinin yangınlar sırasında çalışmadığı ortaya çıktı. Hawaii Acil Durum Yönetimi Ajansı Sözcüsü Adam Weintraub, yaptığı açıklamada, sirenlerin hiçbirinin aktif olmadığını belirtti. Halkı acil durumda tahliyeye çağıracak sirenlerin neden çalışmadığına ilişkin bilgi vermeyen Weintraub, konuyla alakalı eyalet yetkilileriyle inceleme yapacaklarını anlattı.

Weintraub, yangınlar esnasında cep telefonlarına uyarı mesajlarının gönderildiğini, radyo ve televizyon aracılığıyla da uyarı yapıldığını ancak elektrik olmadığı için bölge halkının bu ikazların hiçbirini alamadığını belirtti.

Maui Adası, “Felaket Bölgesi” İlan Edilmişti

Pasifik Afet Merkezi ve Acil Durum Yönetimi Ajansı’nın (FEMA) hasar değerlendirme verilerine göre, Hawaii’nin Maui Adası’ndaki Lahaina kasabasında yeniden inşa için tahmini maliyetin 5,52 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Alevlerin yol açtığı tahribatın büyük kısmının yaşandığı tarihi Lahaina’da 2 bin 200’den fazla yapı hasar aldı veya yıkıldı. Yangına maruz kalan binaların %86’sını konutlar oluştururken iş yerleri, okullar, tarım arazileri ve devlet kurumları gibi birçok yapı ve alan da ciddi hasar aldı.

Maui Adası’nda yangınlardan etkilenen Kula kasabasında 544 bina zarar görürken bu bölgenin yeniden inşası için tahmin edilen maliyetin 434 milyon dolar olması bekleniyor. Hawaii’deki orman yangınları bugüne kadar eyalet tarihindeki en ölümcül doğal afet olarak kayıtlara geçti. ABD Başkanı Joe Biden, Maui Adası’nı yangın dolayısıyla felaket bölgesi ilan etmişti. Biden, yangınlardan etkilenenlerin zararlarının tazmin edileceğini belirtmişti.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı