Dünyada şimdiye kadar kaydedilen en sıcak gün, hafta ve ay bu yılın temmuz ayında görüldü. Aşırı sıcaklar şirket çalışanları ve tarım işçileri için tehdit olmayı sürdürüyor.
2022 yılında yapılan bir çalışmaya göre, ruh hastalıkları için acil servis ziyaretleri yazın en sıcak günlerinde, aynı mevsimin en serin günlerine kıyasla çok daha yüksek. Bu verilerden yola çıkarak, şirketlerin çalışanların aşırı sıcaklar yüzünden olumsuz etkilenmemesi için neler yapabileceğine dair bir rehber hazırlandı. Şirketlere iklim ve hava koşullarının etkilerini genel iş gücü planlarına dahil etmeleri yönünde tavsiyelerde bulunulan rehberde bu planda yer alması gereken kriterler belirleniyor.
İklim Koşullarının Çalışanları Etkilememesi İçin Şirketler Ne Yapmalı?
Güvenli olmayan koşullarda açık havada çalışmayı sınırlandırmak için esnek çalışma imkanı sunmak gerekiyor. Yeterli gölgelik, su ve düzenli dinlenme molaları sunulmalı. Geçmişte bazı doğal afetlerin meydana gelmediği yerlerde, artık bu afetlerin yaşanabileceğini dikkate alarak acil durum planları oluşturulmalı. Düşük gelirli bölgelerdeki çalışanların daha hassas olabileceğini (ör. toplu taşıma nedeniyle sıcak havaya daha uzun süre maruz kalma, daha az güvenilir elektrik altyapısı) ve aşırı sıcakların etkilerine daha az uyum sağlayabileceğini unutmamak gerekiyor. Örneğin, klimayı açmak daha yüksek enerji faturası anlamına gelir ve bazı çalışanların bunu karşılaması mümkün olmayabilir.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Aon Türkiye’den Sinem Yalçın, aşırı sıcakların verimlilik sorunlarına ve iş kesintilerine de neden olduğundan söz etti. “Sıcak havaların, salgınlar gibi diğer halk sağlığı risklerine benzer şekilde ele alınması gerekiyor” diyen Yalçın, değişen iklim koşullarının şirketler ve iş gücünün dayanıklılığı üzerinde pek çok etkisi olduğunu belirtti.
İSİG açıkladı: Son 10 Yılda En Az 1803 Tarım İşçisi Çalışırken Hayatını Kaybetti
Öte yandan, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) geçtiğimiz aylarda yayımlanan verilerine göre son 10 yılda en az 1803 tarım işçisi çalışırken hayatını kaybetti.
Rapora göre 2013-2023 yıllarında çalışırken ölen tarım işçilerinin yüzde 33’ü trafik ve servis kazasında hayatını kaybetti. Bu sebebi yüzde 19’la ezilme ve göçük, yüzde 14’le zehirlenme ve boğulma, yüzde 7’yle şiddet, yüzde 6’ylaysa yıldırım düşmesi takip ediyor.
Ölenler arasında 847 mevsimlik tarım/tarla işçisi, 451 çoban/hayvan çiftliği işçisi, 416 orman işçisi ve 89 ücretli çalışan balıkçı bulunuyor.
Çalışırken ölen işçilerin 235’i çocuk, 254’ü ise mülteci/göçmen olarak kaydedildi.