#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Yunanistan’da En Sıcak Kış: Dereceler 29,8’i Gördü! 

açık radyo açık kalmalı

Yunanistan, bugüne dek kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktaki kışını, 2023-2024 döneminde yaşadı. Afrika’dan gelen sıcak havanın da etkisiyle Yunanistan’da, Mart ayının son dört gününde sıcaklık rekoru kırıldı. En yüksek sıcaklık, 31 Mart günü, Livadia kentinde 29,8 derece olarak ölçüldü.

Yunanistan Meteoroloji Dairesi’nin verilerine göre, 28-31 Mart’ta sıcaklıklar, ülkenin birçok bölgesinde mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Mart ayında bugüne dek kaydedilen en yüksek sıcaklıklar göz önüne alındığında, sıcaklıklar 30 dereceye yaklaşarak rekor kırdı.

En yüksek sıcaklık, 31 Mart günü, Livadia kentinde 29,8 derece olarak ölçüldü. Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının beraberinde getirdiği Afrika tozu da birçok bölgeyi etkisi altına aldı.

Yunanistan Meteoroloji Dairesi’nin yayımladığı analizde, 2023-2024 kışının, ülkede bugüne dek kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktaki kış olduğuna yer verilmişti. Analizde, ülkede Aralık 2023, Ocak ve Şubat 2024 aylarında hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği belirtilmişti. Yanı sıra Yunanistan’da kış sıcaklığının 1960’dan bugüne 1,8 derece yükselerek 11 derecenin üzerine çıktığı da ifade edilmişti.

Afrika üzerinden gelen sıcak havanın etkisine değinen uzmanlar, hava sıcaklığının 30-31 dereceleri bulacağı yönünde değerlendirmelerde de bulundu.

Geçen hafta açıklama yapan uzmanlar, Afrika üzerinden gelen çöl tozunun toksik ve sağlığa zararlı etkilerine dikkat çekmişti. Yunanistan Göğüs Hastalıkları Birliğince yapılan açıklamada ise Afrika üzerinden gelen çöl tozunun polen, bakteri ve mantarlarla birleşerek başta solunum sistemi olmak üzere insan sağlığı için toksik ve zararlı bir karışım olan küçük parçacıklar içerdiği belirtilmişti. Açıklamada özellikle solunum rahatsızlığı bulunan kişilerin dikkatli olmaları gerektiği ifade edilmişti.

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı