Atık

Kirlenmiş Toprak ve Su Yeniden Yaşama Kavuşuyor: Biyoremediasyon!

Biyoremediasyon yöntemi, toprak ve su kirliliğinin, petroldeki hidrokarbonları ve çeşitli organik bileşikleri parçalayabilme ve sindirebilme yeteneğine sahip mikroorganizmalar (bakteriler) kullanılarak giderimini ifade ediyor. Atık yönetimi ve atık su arıtma verimliliğinde de inovasyon sağlayan yöntem, kirletilmiş toprak ve sulak alanların geri kazanımını mümkün kılıyor.

Petrol ve petrol türevleri, günümüzün en önemli enerji kaynağı, ham maddesi ve ticari emtiası olma özelliği taşımakla birlikte kullanılabilir toprak, su alanları ve bunların ekosistemleri üzerinde olumsuz kirletici etkilere neden oluyor. Petrol hidrokarbonlarının neden olduğu ve doğal yaşamı etkileyen kirlenme, doğal ekosistemler, besin zinciri, hayvan ve insan sağlığı için de risk oluşturacak boyuta erişebiliyor.

“Biyoremediasyon Yöntemi Ortamın Doğal Dengesinin Korunmasını Sağlıyor”

Doğa bir kez kirlendiğinde kendini yenilemesinin çok uzun sürebileceğine dikkat çeken Kazancı Çevre Tekniği Kurucu Genel Müdürü Artun Kazancı, biyoremediasyon yöntemi hakkında bilgi verdi. Kazancı, biyoremediasyon yönteminin toprak ve su kirliliğinin, petroldeki hidrokarbonları ve çeşitli organik bileşikleri parçalayabilme ve sindirebilme yeteneğine sahip mikroorganizmalar (bakteriler) kullanılarak giderimini ifade ettiğini anlattı.

Biyoremediasyon yönteminin, doğal yollarla gerçekleşen ve diğer yöntemlere göre daha ekonomik bir alternatif olduğunu belirten Kazancı, “Doğa bir kez kirlendiğinde, kendini yenilemesi çok uzun sürebiliyor. Öte yandan özellikle topraktaki kirlenmenin temizlenmesinde kullanılan bazı teknolojiler, toprak ekosistemine zarar verip, toprağı biyolojik olarak fakirleştirme riskini de beraberinde getiriyor. Bunlar aynı zamanda oldukça yüksek maliyetli teknolojiler. Dünya genelinde kullanımı giderek artan biyoremediasyon yöntemi ise su ve toprak geri kazanım işleminde ortamın doğal dengesinin korunmasını sağlıyor, yaşamın oluşumunu destekliyor ve maliyet avantajı sunuyor” şeklinde konuştu.

“Dayanıklı ve Etkili, Doğal Bakteriyel Çözümler”

Sundukları ürünlerle atık suyun geri kazanımı ve atık saçılmalarıyla kirlenmiş toprağın yeniden canlandırılması konularında, endüstriyel işletmelerin ve kamunun spesifik ihtiyaçlarına uygun, inovatif, dayanıklı ve etkili, doğal bakteriyel çözümler sunduklarını dile getiren Kazancı, “Çözümlerimiz doğal dengenin korunmasına, işletmelerin operasyonel maliyetlerini düşürüp verimliliği artırmalarına yardımcı oluyor” dedi.

Dökülmelerle kirlenmiş toprak ve suyu tekrar yaşama kavuşturduklarını belirten Kazancı, biyoremediasyon ürünlerinin kanalizasyon şebekelerinden kaynaklanan tıkanmaları ve kötü kokuları önlediğini, göllerde, lagünlerde ve akan sularda ötrofikasyonun (kirlenme sonucu sudaki oksijenin ve canlı çeşidi azalırken, kokuşma ve çökelme oluşması) önüne geçtiğini aktardı. Ayrıca kentsel katı atıkların kompostlaşma sürecini de hızlandırarak kompost tesislerinin kârlılığını artırdığını söyledi.

“Sürdürülebilir Temizlik ve Bakım Çözümleri Doğadan İlham Alıyor”

Microlife bakteri kültürlerinin, atık su arıtımında da kullanıldığını aktaran Kazancı, şunları söyledi: “Arıtma tesislerinin hızla devreye alınıp verimli şekilde işletilmesini sağlayacak şekilde formüle edilen Microlife atıksu arıtma bakterilerimiz, evsel ve endüstriyel arıtma tesislerinin biyogaz üretimini ve anaerobik arıtma verimliliğini artırıyor. Zehirli endüstriyel atıkların arıtılmasında karşılaşılan sorunları gideriyor ve toksik şoklar sonrası tesisin tekrar kısa sürede rejime gelmesini mümkün kılıyor. Flamentli bakteriler gibi istenmeyen türlere karşı etkin mücadelede kullanılıyor.”

Ürün gamının atık yönetimi ve arıtma veriminden, otel ve restoranlar için probiyotik temizlik ürünlerine, tarım ve hayvancılıkta verim artırıcı ürünlere kadar birçok alanda katma değer sağladığını sözlerine ekleyen Kazancı, “Doğadan ilham alan sürdürülebilir temizlik ve bakım çözümleri olarak tanımlayabileceğimiz ürün gamımızla, sanayi tesislerinden otel kafe ve restoranlara, tarım ve hayvancılık işletmelerine uzanan bir yelpazede temizlik, atık yönetimi, proses verim artışı ve arıtma verimi çözümleri sunuyoruz. Microlife temizlik ve bakım ürünlerimiz, mikroorganizmaları aktif madde olarak kullanan yenilikçi ve çevre dostu probiyotik temizlik çözümleridir. Formülündeki mikroorganizmalar, otel, restoran, kafe mutfaklarında ve tuvaletlerde deterjanların ulaşamadığı en dar noktalara nüfuz ederek derinlemesine ve sürekli kalıcı temizlik sağlıyor” dedi.

Kazancı, tarım ve hayvancılık alanında verimlilik artışı sağlayacak yenilikçi ve çevre dostu ürünlerinde Ar-Ge çalışmalarında da son aşamaya geldiklerini sözlerine ekledi.

About Post Author