Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, ülkesinin Türkiye’nin gelecek yılki COP31 iklim zirvesine ev sahipliği yapmasına engel olmayacağını açıkladı. Albanese, “Avustralya seçilmezse ve Türkiye seçilirse veto etmeyiz. Sadece Türkiye ile değil, diğer ülkelerle de etkileşimimizi sürdürmek ve Pasifik’in çıkarlarının gözetildiğinden emin olmak istiyoruz” dedi.
Bu yıl Brezilya’da düzenlenen COP zirvesi son günlerine yaklaşırken, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Avustralya’nın COP31 ev sahipliği hakkını kazanmak istediğini ancak zirvenin Almanya’ya devredilmesi riskinin iklim değişikliği konusunda küresel eylem açısından kötü bir sonuç doğuracağını kabul etti.
Yıllık müzakereler beş bölgesel grup üzerinden dönüşümlü olarak gerçekleştiriliyor. COP31’in ev sahibi ülkesine, Avustralya ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu “Batı Avrupa ve Diğerleri Grubu” blokunun 28 üyesinin oy birliğiyle karar vermesi gerekiyor. Şayet iki ülkeden biri yarıştan çekilmez veya oy birliğini sağlayamazsa Birleşmiş Milletler (BM) kuralları gereğince, zirve BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Sekretaryası’nın merkezi Bonn’da düzenleniyor.
“Pasifik’in Çıkarlarının Gözetildiğinden Emin Olmak İstiyoruz”
Salı günü yaptığı açıklamada Avustralya Başbakanı Albanese, bir uzlaşıya varılamaması durumunda, Pasifik ülkeleri de dahil olmak üzere ülkelerin, iklim konusunda ortak bir diplomatik cephe oluşturulması yönündeki çabaların tehlikeye atılabileceğine dair “endişe” duyduklarını söyledi.
Albanese gazetecilere yaptığı açıklamada, “Avustralya seçilmezse ve Türkiye seçilirse, veto etmeyiz. Yapmaya çalıştığımız, Pasifik’in bundan faydalanmasını sağlamak. Sadece Türkiye ile değil, diğer ülkelerle de etkileşimimizi sürdürmek ve Pasifik’in çıkarlarının gözetildiğinden emin olmak istiyoruz” diye konuştu.
Ancak ilerleyen saatlerde bir hükümet sözcüsü yarışın hâlâ devam ettiğini, Türkiye’nin ev sahibi olarak seçilmediğini ve Avustralya’nın ülkelerin ezici desteğine sahip olduğunu belirtti: “Türkiye’nin bizi engellememesi gerekiyor. Durum tersine olsaydı biz de onları engellemezdik” dedi.
Avustralya, 18 üyeli Pasifik Adaları Forumu’nun desteğiyle ve Pasifik ada ülkeleriyle birlikte ilk kez COP31’e ev sahipliği yapmak için kampanya yürütüyor. Türkiye ise ev sahipliği yapacağı zirvede iklim finansmanı konusunu ön plana çıkarmayı hedefliyor ve rakibi Avustralya gibi fosil yakıt üreticisi ülke olmadığını söylüyor. Brezilya’nın Belém kentinde devam eden ve cuma günü sona ermesi planlanan COP30’da mutabakat sağlanması gerekiyor.








