Türkiye’de her yıl binlerce hektar orman alanı madencilik, ulaşım, enerji ve turizm gibi sektörlere tahsis edilirken veriler, tahsis edilen orman alanlarının yangınlarda yok olandan çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. 2011-2024 yıllarında 642 bin futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alan (458 bin hektar) için çeşitli izinler verildi. Aynı dönemde orman yangınları nedeniyle kül olan alan ise yaklaşık 400 bin futbol sahası büyüklüğünde.
Türkiye’de 1937’den itibaren kullanıma açılan ormanlık alan miktarı yanan ormanlık sahanın bir buçuk ile iki katına ulaştı. BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’ün haberine göre, Orman Genel müdürlüğü (OGM) 2011-2024 yıllarında 642 bin futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alan (458 bin hektar) için çeşitli izinler verdi. Aynı dönemde yaklaşık 400 bin futbol sahası büyüklüğünde alan ise orman yangınları nedeniyle kül oldu.
“İzin Sahaları Yanan Alanların Bir Buçuk-İki Katına Tekabül Ediyor”
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Çevre ve Orman Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Yusuf Güneş, “1937’den bu yana tüm yanan alanların ortalaması yıllık 21 bin hektar, ancak izin sahaları bunun neredeyse bir buçuk-iki katına tekabül ediyor” dedi.
OGM ise kanunlara uygun olarak işlem yapıldığını, yalnızca kamu şartlarını taşıyan ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olan taleplere izin verildiğini söylüyor.
Enerji ve Maden Başı Çekiyor
Ormanlık alanlar için izin verilen sektörlerin başında enerji ve maden geliyor. 2011’den bu yana madencilik faaliyetleri için toplam 112 bin 830, enerji sektörü içinse toplam 160 bin hektar ormanlık alan için 16 binden fazla izin verildi.
Bu sektörler dışında savunma, turizm, ulaşım, haberleşme, su ve altyapı projeleri için de çeşitli izinler verildi. Bazı orman alanlarıysa devlete ait sağlık, eğitim ve spor tesisleri ya da arkeolojik kazı ve restorasyon projeleri için tahsis edildi. Odun kömürü, göl ve baraj yüzeyinde balık üretimi için karada yapılması mecburi tesisler için de çeşitli orman arazilerinin kullanılmasına izin verildi.
Küçük Orman Parçalarının Sayısı %118 Arttı
2014-22 yıllarında turizm sektöründe incelenen 34 projenin yalnızca ikisine orman tahsis edilmiş. Orman alanı kullanımı, oteller, moteller, tatil köyleri, golf sahaları vb. turistik tesisler için %6,48 seviyesinde.
OGM verilerine göre 2008-2019 yıllarında Türkiye’de 10 hektardan küçük orman parçalarının sayısı %118 arttı. OGM’nin 2019 tarihli bir raporunda bu parçalanmanın “çok tehlikeli” olduğu vurgulanıyor.








