Enerji

“Yenilenebilir Enerji ile Enflasyon ve Cari Açık Düşebilir”

yenilenebilir enerji

Türkiye’de güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşması için çalışmalar yapan Solar3GW’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, dahaucuzelektrik.com sitesini tüketicilere elektrik üretim maliyetlerini düşürmenin mümkün olduğunu göstermek amacıyla kurduklarını belirtti. Turhan, “Daha fazla güneş ve rüzgar enerjisi kullanarak elektrik maliyetini azaltmak mümkün. Enerji fiyatlarının ucuzlaması enflasyonu düşürecek. Bugün yaşadığımız pek çok zorluktan kurtulmanın anahtarı yenilenebilir enerji kapasitemizi artırmak” dedi. 

Her yıl 3GW güneş enerjisi hedefi doğrultusunda çalışan Solar3GW, dahaucuzelektrik.com sitesinde güneşin ve rüzgarın elektrik üretimindeki payının artırılmasıyla maliyetlerin ne kadar düşürülebileceğini ortaya koyuyor. İstanbul Kadıköy’de kurulan kioskta dahaucuzelektrik.com sitesini inceleyen yurttaşlar, elektrik maliyetlerinin güneş ve rüzgar kaynakları kullanıldığında ne kadar azalacağını hesapladı. Solar3GW Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, siteyi tüketicilere elektrik üretim maliyetlerini düşürmenin mümkün olduğunu göstermek amacıyla kurduklarını belirtti.

ekoIQ’ya konuşan Yusuf Bahadır Turhan, “Bildiğiniz gibi bugün elektrik, tüketicileri desteklemek amaçlı olarak serbest piyasada oluşan fiyatlardan daha ucuza veriliyor. Bunun Hazine’ye şu anki maliyeti senelik 530 milyar TL” dedi. Bu rakamın bugün 30 milyar dolar gibi bir rakama karşılık geldiğini belirten Turhan, “Bunun yarısının olması demek neredeyse hiçbir sübvansiyona gerek kalmadan, bizim milyar dolarlık maliyeti başka noktalara harcayabilmemiz anlamını taşırdı” diye konuştu. Yenilenebilir enerjinin içinde bulunduğumuz ekonomik zorluktan çıkmamızın anahtarı olduğunu vurgulayan Turhan, “Yenilenebilir enerji yerli bir kaynak. Biz, bahsettiğim sübvansiyonu ithal doğalgaz ve ithal kömür yakarak sağlıyoruz ve hepsi de fosil yakıtlar. Bu denli bir yenilenebilir güç artışının sadece ekolojik değil, ekonomik boyutta da çok önemli katkısı olurdu. Üstüne üstlük bir de karbon emisyon azaltımı söz konusu” hatırlatmasında bulundu.

“Dünyadaki Enerji Krizi Gerçekte Bir Fosil Yakıt Krizi”

Turhan, iklim krizinin yalnızca gelecek nesilleri etkilemeyeceğini, şu anda bizim yaşantımızı da çok ciddi şekilde etkilediğine dikkat çekti. “Ocak ortasındayız. İstanbul’a kar düşmedi. Yenilenebilir enerji, kendimize ve çocuklarımıza olan sorumluluklarımızı yerine getirmek açısından, medeniyetimizin devamı açısından, karbon emisyonlarının azaltımı için de çok kritik” diyen Turhan şunları söyledi: “Dünyadaki enerji krizi gerçekte bir fosil yakıt krizi. Fosil yakıt kaynaklarının sahibi ülkeler sahip oldukları bu kaynakları bir politik koz olarak da kullanıyorlar. Ekonomik anlamda ve dış politika anlamında bağımsızlık da burada yatıyor. Ekonomik ve ekolojik boyuta bir de uluslararası politika kısmı ekleniyor ki karar vericilerin bu çok yönlülüğü görmeleri ve konunun aciliyetini bu kapsamda değerlendirmeleri gerekiyor.”

yenilenebilir enerjiTürkiye’nin güneş ve tüm yenilenebilir kaynaklar açısından imrenilecek bir noktada olduğunu söyleyen Turhan, “Bize göre Türkiye’nin enerjisi birinci öncelikli konudur. Türkiye’nin tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının çok kapsamlı, uzun vadeli ve kesinlikle geri adım atılmayacak plan çerçevesinde uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Ve ikinci olarak da bu politika belirlenirken karar vericilerin tüm paydaşlara danışmalarını bekliyoruz” dedi.

“Güneş Kimsenin Kontrol Altına Alamayacağı Bir Kaynak”

Türkiye’de 2010 senesinde 1 MW güneş enerjisinin yatırım bedelinin yaklaşık 2,5 milyon dolar olduğunu belirten Turhan, bugün rakamın 700 bin dolara kadar düştüğünü, pandemiden önce ise 500 bin dolarların altında olduğunu vurguladı. Turhan, “Güneş ve rüzgar kapasitemizin artırılması cari açığımızı düşürecek. dahaucuzelektrik.com’da bunu ortaya koyduk. Daha fazla güneş ve rüzgar enerjisi kullanarak elektrik maliyetini azaltmak mümkün. Enerji fiyatlarının ucuzlaması enflasyonu düşürecek. Bugün yaşadığımız pek çok zorluktan kurtulmanın anahtarı yenilenebilir enerji kapasitemizi artırmak” diye konuştu.

Bir enerji kaynağı olarak güneşi değerlendiren Turhan sözlerini şöyle noktaladı: “Güneş her yerden, herkesin ulaşabileceği bir kaynak, öte yandan kimsenin de kontrol altına alamayacağı bir kaynak. Bu anlamda bireysel hak ve özgürlükleri ve esasında demokrasiyi de destekliyor. Herkes çatısına koyacağı güneş paneli ile elektrik üretebiliyor. Enerjinizi kendiniz ürettiğinizde bundan daha büyük bir bağımsızlık yok. Gözlemlediğimize göre, ülkemizde kamuoyunun bilinci çevresel noktada güneş enerjisine son derece açık ve doğru bilgiler mevcut. Yalnızca güneş enerjisinin pahalı olduğuna dair yanlış bir düşünce yaygın. Bu noktada kamuyla beraber sivil toplum kuruluşlarına da çok görev düşüyor. Biz de Solar 3GW olarak bu anlamda bilinçlendirme ve bilgilendirme yapmayı hedefleyen bir sivil toplum kuruluşuyuz.”

About Post Author